Το νέο τους κοινοβούλιο και τον νέο πρωθυπουργό τους, ο οποίος είναι πιθανό να προέρχεται από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης εκλέγουν σήμερα οι Ισλανδοί.

Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που κυριαρχούσαν στη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η χρεοκοπία του οποίου το 2008 βύθισε στην ύφεση τη χώρα.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας δείχνει επικρατέστερο τον 43χρονο συντηρητικό Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, έναντι του κεντρώου Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, 38 ετών.

Οι δύο άνδρες συμφωνούν σε ένα σημείο: δεν επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, αντίθετα με την απερχόμενη κυβέρνηση που είχε αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2009.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, που διεξήχθη από 18 έως 25 Απριλίου, το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας συγκεντρώνει 27,9% των προθέσεων ψήφου, έναντι του κεντρώου Προοδευτικού Κόμματος με 24,7%. Τα δύο αυτά κόμματα που έχουν συνηθίσει να κυβερνούν μαζί, αναμένεται να σχηματίσουν συνασπισμό.

Ο συνασπισμός αυτός αναμένεται να διαδεχθεί τον αριστερό συνασπισμό που είχαν επιλέξει οι Ισλανδοί μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο συνιστώσες του, η Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες) λαμβάνει 14,6% και το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων 10%.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 09.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος). Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται μόλις κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα, γύρω στις 22.00 τοπική ώρα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook