Χρειάστηκε να συνεργαστούν οι κεντροδεξιοί με τους κεντροαριστερούς προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, με πρωθυπουργό τον Ενρίκο Λέτα. Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, από την κεντροαριστερά, ο «Λαός της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές κέντρο του Μόντι.

Ο νέος πρωθυπουργός, μιλώντας για το γεγονός σημείωσε πως δημιουργήθηκε «μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα την γνώση και την ανανέωση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε πως «είναι μια κυβέρνηση πολιτική, υπέρ του συμφέροντος της χώρας και της Ευρώπης».

Από τα κύρια αξιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Εμμα Μπονίνο, των Ριζοσπαστών, ενώ ο γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφάνο, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο σημαντικό, επίσης, υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται η τεχνοκράτης Αννα Μαρία Καντσελιέρι, τεχνοκράτης, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, επελέγη ο Ενρίκο Τζοβαννίνι, επικεφαλής του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για προσωπικότητες που δεν είχαν έως τώρα καμία κυβερνητική εμπειρία.

Το πρωί της Κυριακής, στις 11.30 ώρα Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί ενώπιον του Ιταλού προέδρου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας.

iefimerida.gr