Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν έγιναν δεκτές, αλλά παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης να τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο το πρωί ως κατεπείγον στην Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση που βάσει του Κανονισμού θα διαρκέσει 10 ώρες.

Δυσσαρέσκεια ΠΑΣΟΚ για τη μη αποδοχή της τροπολογίας

Δυσαρέσκεια εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ για τη μη αποδοχή της τροπολογίας του για την ανεργία: «Υπήρξε μια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ανεργίας και την αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ. Δεχόμαστε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 1 από τον αρμόδιο Υπουργό. Λυπούμαστε που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το σύνολο της τροπολογίας που αποδεικνύει τη μη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και το θέμα προφανώς θα το χειριστούν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Ολομέλεια» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος.

Στουρνάρας: Κοστολογούμε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση σε δήμους και Περιφέρειες, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ για την κοστολόγηση της τροπολογίας – και εφόσον κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τα 2/3 του προγράμματος προσαρμογής και πως σήμερα, «για πρώτη φορά παραμένουμε μέσα στους στόχους ενός τέτοιου δύσκολου προγράμματος.

Επισκοπώντας σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, πως «όλα αυτά τα μέτρα, όχι μόνον δεν ειναι επαχθή για τους πολίτες, αλλά θα ανακουφίσουν και μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».

Πάντως, οι δηλώσεις Στουρνάρα δεν φάνηκαν να πείθουν τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκολόπουλο να τονίζει κατά την τοποθέτησή του ότι:

«Δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του ζήτησε να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και της συνεργασίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών είπε στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας και προσέθεσε πως κάνουν λάθος όσοι στη ΝΔ υπερασπίζονται μια στρατηγική μη συνεργασίας «όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να εκβιάζουν την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την απειλή των εκλογών».

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο;» αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας!» σάρκασε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είστε και πονηρούληδες! Καταργείτε ακόμα και το 50% των εφοπλιστών και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το είχατε κρυφό για να μην το δούμε!» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

«Δεν υπάρχει επίπτωση απ’ την κατάργηση του φόρου στους εφοπλιστές, διότι από άλλη διάταξη δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση» και πως «όσο συνεχίζεται σταγόνα με σταγόνα το δηλητήριο του Μνημονίου, δεν μπορεί να είμαστε σε θετική κατεύθυνση».

Αντιρρήσεις για τις εργασιακές ρυθμίσεις διατύπωσαν και οι κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Την πρώτη εξυπηρέτηση των «golden boys» μετά από τις ρυθμίσεις για μείωση των αποδοχών τους, διέκρινε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) εστιαζόμενος στην «αποκοπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον δημόσιο τομέα».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook