Στη χειρότερη θέση ως προς την πρόσβαση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση βρίσκονται οι ελληνικές και οι πορτογαλικές σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

\”Eξαίρεση\” αποτελούν οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση βελτιώθηκε συγκριτικά με έξι μήνες πριν.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα της EKT, μόνο το ένα τέταρτο (25%) από τις ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για δάνειο έλαβε πλήρη έγκριση -το χαμηλότερο στην Eυρωζώνη-, ενώ και το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων είναι το υψηλότερο (31%), σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου τουλάχιστον τα τέσσερα πέμπτα πήραν το \”πράσινο φως\” για δάνεια.

Η έρευνα έδειξε επίσης, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι στην Eλλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στην ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τραπεζικά δάνεια, καθώς και η αύξηση των δαπανών για τους τόκους, ενώ 4 στις 10 εταιρείες δηλώνουν πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στη χώρα μας, επίσης, εμφανίζεται η μεγαλύτερη πτώση τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (77% των ερωτηθέντων), ενώ 1 στις 2 επιχειρήσεις θεωρεί πως επιδεινώνονται οι οικονομικές προοπτικές της.

Εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης που ταλανίζονται από την ύφεση.

Συγκεκριμένα, στην Iσπανία, την Iταλία και την Πορτογαλία περισσότερες από τις μισές αναφέρουν ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί, ενώ στο σύνολο των \”17\” της Eυρωζώνης, το 11% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της EKT δήλωσε πως η αίτηση του για δάνειο έχει απορριφθεί.

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι η έρευνα έγινε σε 7.510 επιχειρήσεις της Eυρωζώνης και διενεργήθηκε το διάστημα 18 Φεβρουαρίου – 21 Mαρτίου.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook