Οι Ισπανοί το ονομάζουν «Μπιν Λάντεν». Στη Γαλλία και την Ιταλία είναι γνωστό ως το «φάντασμα». Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως «το μοβ». Ο λόγος για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Το τραπεζογραμμάτιο με τη μεγαλύτερη αξία στις οικονομίες της G8 που κυκλοφορεί μόνο στην ευρωζώνη. Κάτι που όλοι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε πως υπάρχει αλλά ελάχιστοι το έχουμε δει. Και ακόμα λιγότεροι το έχουμε χρησιμοποιήσει….

Σύμφωνα όμως με την πρόσφατη ανάλυση του κ. Αθανάσιου Βαμβακίδη οικονομολόγου και υπεύθυνου στρατηγικής της «Bank of America /Merrill Lynch» το πρόβλημα με το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ήτοι, η τεράστια κυκλοφορία του που πλήττει εν τέλει την ίδια την οικονομία της ευρωζώνης και κυρίως των πιο αδύναμων κρατών – μελών.

Η πρόσφατη ανάλυση του κ. Βαμβακίδη που καταδεικνύει πως το τραπεζογραμμάτιο των 500 € πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ε.Ε όσο και σε εφημερίδες τρίτων χωρών και ήδη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης εξηγεί πως η απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 € θα τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των προβληματικών οικονομιών και θα πατάξει το «ξέπλυμα χρήματος».

«’Όταν υιοθετήθηκε το ευρώ οι Ευρωπάιοι δεν χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό πιστωτικές κάρτες και υπήρχαν χώρες της Ε.Ε, όπως το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες που είχαν χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας οπότε η ευρωζώνη επέλεξε να τυπώσει και ένα τραπεζογραμμάτιο μεγάλης αξίας.

Από το 2002 μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι έρευνες δείχνουν πως τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αποθηκεύονται εκτός του τραπεζικού συστήματος ως προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομων δραστηριοτήτων».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Βαμβακίδη η οποία πλέον έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον Πορτογάλο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο να μην αρνείται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται την απόσυρση του χαρτονομίσματος, το ένα τρίτο της αξίας όλων των ευρώ που κυκλοφορούν στον πλανήτη αφορά σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. «Από τα 880 δισεκατομμύρια ευρώ που κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 290 δισεκατομμύρια είναι σε χαρτονομίσματα των 500 €» τονίζει ο κ. Βαμβακίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο protothema.gr ο κορυφαίος οικονομολόγος η υψηλή αξία αυτού του τραπεζογραμματίου αυξάνει την τιμή του ευρώ και η απόσυρσή του θα είχε τρία άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ευρωζώνη.

1ον. Θα υποτιμηθεί άμεσα το ευρώ κάτι που θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση ενισχύοντας τις εξαγωγές τους.

2ον. Θα επιστρέψουν χρήματα στον τραπεζικό τομέα με συνέπεια οι τράπεζες να ενισχυθούν και να μπορούν να προχωρήσουν σε δανεισμό.

3ον. (και πιο σημαντικό) Αν η απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έως δύο μηνών ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ξεπλύματος και μετατροπής του ευρώ σε άλλο νόμισμα θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισοδυναμεί με φορολόγηση 100% του «μαύρου χρήματος».

protothema.gr

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη το αποτέλεσμα ενδέχεται να «ρίξει» την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο 1.20, κάτι που ναι μεν θα ευνοήσει τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πανάκεια.

«Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις θα δει το OSI ίσως και το 2014»

Αναφορικά με την Ελλάδα και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Βαμβακίδης δηλώνει στο protothema.gr πως πέρα από τα μέτρα λιτότητας το βασικότερο είναι να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το μοντέλο της εσωτερικής ζήτησης που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της και τις εξαγωγές της. Το θετικό στην Ελλάδα είναι ότι όντως εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και έχει ήδη αρχίσει να πείθει τις αγορές. Μόνο εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα (OSI) κάτι που η συμφωνία του Νοεμβρίου το προέβλεπε για το 2020, αλλά με την προϋπόθεση πως οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα επιτύχουν μπορεί να γίνει ακόμα και το 2014 ή το 2015. Άλλωστε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος»….

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook