Ένταση σημειώθηκε έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με αφορμή αιμοδοσία μελών της «Χρυσής Αυγής», τα οποία καλούσαν να δώσουν αίμα «Έλληνες για Έλληνες». Το αίμα που συλλέχθηκε θα διατεθεί σε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης, λένε οι γιατροί της Λάρισας. Ένταση επικράτησε και στο Παναρκαδικό Τρίπολης.

Από την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ήδη, είχαν σημειωθεί αντιδράσεις. Το πρωί μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ισχυρή ήταν και η αστυνομική παρουσία που απέτρεψε επεισόδια.

Οι τόνοι, αλλά και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανέβηκαν, όταν έκανε την εμφάνιση του ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, Π.Ηλιόπουλος, καθώς από την μεριά των διαμαρτυρομένων εκσφενδονίστηκαν κυπελάκια με καφέ και νερά.

Με την ολοκλήρωση της αιμοδοσίας και υπό αστυνομικό κλοιό αποχώρησαν τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» και εν συνεχεία και οι διαμαρτυρόμενοι.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρος Μακρής, δήλωσε ότι το αίμα που έδωσαν τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» θα διατεθεί όπου κρίνει απαραίτητο το Νοσοκομείο χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής για εκδήλωση αιμοδοσίας με ρατσιστικό περιεχόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας απέτυχε».

«Η αιμοδοσία έγινε, με την περιφρούρηση των σωματείων γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για την εθελοντική αιμοδοσία, και το αίμα που συλλέχθηκε θα διατεθεί σε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης», τονίζεται.
Ένταση στην Τρίπολη

Ένταση προκλήθηκε και στο Παναρκαδικό Τρίπολης, όταν εικονολήπτης τοπικού μέσου δέχτηκε επίθεση από μέλη της ΧΑ, που του ζήτησαν να διαγράψει από το κινητό του τηλέφωνο το υλικό που είχε καταγράψει, για να μην φαίνονται πρόσωπα.

Έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, στελέχη από σωματεία εργαζομένων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Δεν έγινε η αιμοδοσία στην Σάμο

Έφυγαν χωρίς να πραγματοποιήσουν την αιμοδοσία τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην Σάμο.

Από νωρίς το πρωί υπήρξε συγκέντρωση δεκάδων πολιτών, εκπροσώπων φορέων, μελών του ιατρικού συλλόγου, του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η προγραμματισμένη αιμοδοσία, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής επέμεναν στον όρο το αίμα που διαθέτουν στην Τράπεζά τους να διατίθεται μόνο σε Έλληνες.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο της αιμοδοσίας ζητούσαν να πάρει θέση η διοίκηση και να μην δεχτεί την αιμοδοσία υπό όρους, αφού πρόκειται για εθελοντική πράξη που αφορά τον συνάνθρωπο.

Χρειάστηκαν περίπου πέντε ώρες διαβουλεύσεων της διοίκησης με τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους εκπροσώπους των φορέων για να εκτονωθεί η αντιπαράθεσ.

Γύρω στις 2 η ώρα το μεσημέρι κλήθηκε ο εισαγγελέας στο Νοσοκομείο της Σάμου, ο οποίος είχε συνομιλία και με τις δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι φορείς δεν δέχτηκαν να αφήσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν την αιμοδοσία, εάν δεν υπέγραφαν ότι αποσύρουν τον όρο «αίμα μόνον για Έλληνες», που έθεταν αρχικά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook