Με την πραγματοποίηση, τη Δευτέρα, της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας και την Τρίτη της γενικής συνέλευσης της Eurobank, ολοκληρώνεται ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους και εντός του Μαΐου ξεκινούν πλέον οι εγγραφές για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η ιδιωτική συμμετοχή από 785,6 εκ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να ανέλθει στα 950 εκ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank σε συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 5,8 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι γενικές συνελεύσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών αφορούν τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων τους συμβουλίων, προκειμένου να εξειδικεύσουν με ακρίβεια τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου και να κατατεθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα σχετικά ενημερωτικά δελτία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων θα είναι μικρό χρονικά και οι αυξήσεις μεταξύ των τριών τραπεζών δεν θα απέχουν περισσότερο από δυο εβδομάδες περίπου, με πρώτη να ξεκινά την σχετική διαδικασία την Αlpha Bank και να ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα.

Οι τιμές έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από τον σταθμισμένο μέσο όρο των 50 συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών που προηγήθηκαν του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που θα εξειδικεύσει του όρους. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι συστημικές τράπεζες θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις επιτελικά στελέχη τραπεζικών ομίλων η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα δώσει ξανά στις τράπεζες τις υγιείς βάσεις εκείνες που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές, με στόχο να την διοχετεύσουν με την σειρά τους στην πραγματική οικονομία ώστε συμβάλλουν στο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Αισιοδοξία Μ.Σάλλα

Την αισιοδοξία του για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας εκφράζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Σάλλας επισημαίνει ότι «το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος και όλες οι συστημικές τράπεζες να επιτελέσουμε με επάρκεια τον κρίσιμο ρόλο μας που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της αγοράς. Προτεραιότητα μας, λοιπόν, είναι οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».

Μιλώντας για την οικονομία γενικότερα, ο κ. Σάλλας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παραμένουν μεγάλες. Ωστόσο, έπειτα από αρκετό καιρό, διαγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις που δημιουργούν προσδοκίες για την αναστροφή της κατάστασης. Η θεαματική βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, η μείωση των ελλειμμάτων, η προοπτική να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στη δημοσιονομική διαχείριση αποτελούν ενθαρρυντικές εξελίξεις».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook