Η εταιρεία Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει 70 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για να κλείσει η σε βάρος της δίωξη για τις κατηγορίες ότι προέβη σε δωροδοκίες στο εξωτερικό. Πρόκειται για την πρώτη εταιρία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου συμβιβασμό αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε έρευνα για τις πρακτικές του κλάδου το 2010.

Η Τζόνσον & Τζόνσον συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 21,4 εκατ. δολαρίων για να κλείσει η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και πάνω από 48,6 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για να κλείσει η σε βάρος της έρευνα από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC), σύμφωνα με το υπουργείο και την επιτροπή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2009 ότι θα ασκούσε διώξεις σε εκείνες τις εταιρίες της φαρμακοβιομηχανίας που αποπειρώνται να δωροδοκήσουν ξένους αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν διακριτική μεταχείριση των προϊόντων τους. Η έρευνα που ακολούθησε αφορά ενέργειες των εταιριών του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 1998, θυγατρικές εταιρίες της Τζόνσον & Τζόνσον κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκούσαν γιατρούς στην Ελλάδα για να επιλέγουν τα δικά τους χειρουργικά εμφυτεύματα και στη Ρουμανία για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα.

Θυγατρικές της J&J κατηγορήθηκαν επίσης ότι δωροδοκούσαν γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και διευθυντές νοσοκομείων στην Πολωνία ώστε να αποσπούν συμβόλαια αλλά και στο Ιράκ για να κερδίσουν 19 κρατικές συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Πετρέλαιο αντί Τροφίμων του ΟΗΕ.

Το Ιράκ απαιτούσε οι ξένες εταιρείες να καταβάλλουν 10% ποσοστό για να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

"Πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, πήγαμε στην κυβέρνηση (των ΗΠΑ) για να αναφέρουμε ανάρμοστες πληρωμές κι αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές", ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της J&J Γουίλιαμ Ουέλντον σε ανακοινωθέν της εταιρείας.

Η Τζόνσον & Τζόνσον δεν παραδέχθηκε ούτε διέψευσε τις κατηγορίες της SEC, αλλά αναγνώρισε ότι φέρει ευθύνες όσον αφορά στην υπόθεση που ερευνούσε σε βάρος της το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά ενέργειες των θυγατρικών της, υπαλλήλων και άλλων ανθρώπων της που έκαναν τις ανάρμοστες πληρωμές.

Βάσει του συμβιβασμού που συμφωνήθηκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης η J&J θα αποφύγει την παραπομπή της σε δίκη.

protothema