Διανύουμε ήδη την Μεγάλη Εβδομάδα και είμαστε καθ’ οδό για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Ως γνωστόν, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, όλα τα σπίτια ετοιμάζονται για το τραπέζι της «Λαμπρής» που λέμε και σίγουρα οι νοικοκυρές προετοιμάζουν από τώρα, τα παραδοσιακά πιάτα που θα συνοδεύσουν τη συγκεκριμένη μέρα.

Ο οβελίας σίγουρα θα έχει την τιμητική του, όπως επίσης, η μαγειρίτσα, τα γαρδουμάκια, τα λαμπριάτικα καλιτσούνια, τα τσουρέκια, και φυσικά η χανιώτικη κρεατότουρτα.

Λόγω των ημερών, το Κρητικό Εργαστήρι, μια χανιώτικη εταιρεία με παράδοση στα προϊόντα ζύμης και στα συναφή παραδοσιακά προϊόντα, μας προτείνουν τη συνταγή τους για μια γευστική κρεατότουρτα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της κυρίας Φωτεινής Λαμπάκη.

Σίγουρα, είναι μια εξαιρετική συνταγή όχι μόνο για το Πάσχα, αλλά για όλο το χρόνο.

Παρακάτω, ακολουθούν με αναλυτικό τρόπο, τα υλικά και η εκτέλεση.

Υλικά για τη ζύμη: αλεύρι, γιαούρτι στραγγιστό, φρέσκια μαγιά, το ζωμό από το κρέας (αντί για νερό).

Υλικά για τη γέμιση: αρνί ή κατσίκι (μπούτι κατά προτίμηση), τυρομάλαμα (μαλάκα), φρέσκια μυζήθρα, πυχτόγαλο, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι.

Τρόπος εκτέλεσης: Βράζουμε το κρέας πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σουρώνουμε το ζωμό και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά και γιαούρτι. Έπειτα προσθέτουμε αλεύρι μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα ανακατεύουμε με το μισό μείγμα τυριών μας. Σε αυτό το μίγμα προσθέτουμε προαιρετικά δυόσμο.

Ανοίγουμε το φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό για τα καλιτσούνια μας. Κόβουμε ένα κομμάτι για τη βάση του ταψιού μας και άλλο ένα μεγαλύτερο για καπάκι. Προσθέτουμε το πρώτο μέσα στο ταψί μας και αυγόνουμε εσωτερικά. Από πάνω απλώνουμε το μίγμα μας, αφήνοντας γύρω-γύρω κενό δύο δάχτυλα για το κλείσιμο. Ρίχνουμε από πάνω μυζήθρα τριμμένη και το υπόλοιπο τυρομάλαμα (αν έχουμε δικό μας σφαχτό, μπορούμε να σκεπάσουμε με το κνισάρι*). Τέλος, τοποθετούμε το φύλλο για το καπάκι και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες.

Αλείφουμε με αυγό, σισαμώνουμε και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 30 έως 40 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!

* Κνισάρι: Πολύ λεπτό στρώμα λίπους που περικλύει την κοιλιά του ζώου.

Αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε την κρεατότουρτα σας, το Κρητικό Εργαστήρι αναλαμβάνει να την φτιάξει για εσάς. Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας μέχρι τη Μ. Τετάρτη.

www.ergastiri.gr
Α. Παπαναστασίου 176 και Αποκορώνου 109, Χανιά
Τηλ.: 28210 57185 και 28210 42200

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook