Στα 7,9 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, εκ των τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται από χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς συνταξιούχους που περιμένουν να λάβουν συντάξεις και εφάπαξ. Τα νοσοκομεία χρωστούν ακόμα 1,9 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ άλλο 1 δισ. τους χρωστούν και οι ΟΤΑ.

Μέσα στο α΄τρίμηνο του 2013 το δημόσιο πλήρωσε 1,7 δισ. ευρώ για παλαιά και νέα χρέη τους σε ιδιώτες, εκ των οποίων 1,1 δισ. για πληρωμή οφειλών και άλλα 570 εκατ. ως επιστροφές φόρων (κυρίως ΦΠΑ επιχειρήσεων) που είχαν «παγώσει» και εκκρεμούσαν για περισσότερο από μισό χρόνο.

Παρά τις αυξημένες πληρωμές αυτές, τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης –δηλαδή ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας- εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 967 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι πλεονάσματος 2,38 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες θα παρουσιάσει την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκανε λόγο για «ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας».

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook