Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η υπόθεση "Icesave" καθώς η Βρετανία και η Ολλανδία σκοπεύουν να μηνύσουν την Ισλανδία προκειμένου να τους επιστραφούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασαν όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Σάββατο στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, το 60% των Ισλανδών τίθεται κατά μίας συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων στις δύο χώρες. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν ότι είναι απογοητευμένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι Ισλανδοί απορρίπτουν το σχέδιο αποπληρωμής.

Το χρέος δημιουργήθηκε όταν η Βρετανία και η Ολλανδία αποζημίωσαν τους πολίτες τους που έχασαν τις καταθέσεις που είχαν στους διαδικτυακούς λογαριασμούς Icesave οι οποίοι ανήκαν στην τράπεζα Landsbanki, μία από τις τρεις ισλανδικές τράπεζες που κατέρρευσε στην οικονομική κρίση του 2008.

Η αρνητική ψήφος των Ισλανδών θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τη Βρετανία και την Ολλανδία και θα αυξήσει τις πιθανότητες μία από τις δύο χώρες να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent

Ο βρετανός υπουργός για θέματα Σκωτίας , Ντάνι Αλεξάντερ, δήλωσε από την πλευρά του απογοητευμένος επειδή οι Ισλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ επεσήμανε: "Δεν είναι καλό για την Ισλανδία, ούτε για την Ολλανδία. Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Η Ισλανδία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει. Για το θέμα πλέον θα αποφανθούν τα δικαστήρια".

Το θέμα τώρα θα επιλυθεί από το δικαστήριο της Επιτροπής Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA). Η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξακολουθεί να ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πληρωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki.


newsbomb