Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απομάκρυνε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιάροσλαβ Γκοβίν, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για την εξωσωματική γονιμοποίηση και μια υποτιθέμενη διακίνηση εμβρύων ανάμεσα στην Πολωνία και την Γερμανία.

Πριν από 10 ημέρες ο υπουργός είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι, εξ όσων γνωρίζει, «Γερμανοί επιστήμονες φέρεται να εισάγουν έμβρυα από διάφορες χώρες, κυρίως την Πολωνία, και ότι κάνουν σε αυτά πειράματα». Ο Γκόβιν δεν απέδειξε όσα είπε.

Οι δηλώσεις του αυτές, οι οποίες αναπαρήχθησαν ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην Πολωνία και οδήγησαν την πρεσβεία της Γερμανίας στην Βαρσοβία να αξιώσει εξηγήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε τη Δευτέρα ο Τουσκ, «ο υπουργός επικεντρωνόταν πάρα πολύ στο πολιτικό κομμάτι της δουλειάς του» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχω τον χρόνο να βρίσκω κάθε εβδομάδα δικαιολογίες για αυτά που λέει ο υπουργός».

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να διορίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον 54χρονο νομικό Μάρεκ Μπιερνάκι, πρώην υπουργό Εσωτερικών.

Η απόφαση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού για την απομάκρυνση του υπουργού του έχει και πολιτική διάσταση στο βαθμό που ο Γκοβίν, ένας καθολικός συντηρητικός και αντίπαλος του Τουσκ, θεωρείται αρχηγός μιας συντηρητικής πτέρυγας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών.

Αν ο Γκοβίν αποχωρίσει από την Πλατφόρμα -και περισσότερο αν αποχωρήσουν μαζί του και άλλοι βουλευτές- μπορεί να κινδυνεύσει η ισχή πλειοψηφία (μόλις πέντε έδρες) του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην καθολική Πολωνία η συζήτηση ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ελλείψει σαφούς νομικού πλαισίου γι\’ αυτήν.

Εδώ και μερικά χρόνια, η κυβέρνηση Τουσκ εργάζεται ανεπιτυχώς για την υιοθέτηση μιας νομοθεσίας για το θέμα της τεχνητής γονιμοποίησης, προκαλώντας την αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία καταδικάζει την μέθοδο, που πάντως εφαρμόζεται σήμερα στην Πολωνία σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, αλλά αποκλειστικά με έξοδα των ζευγαριών.

Για να αποφευχθεί η αναμονή μέχρι την υιοθέτηση ενός νέου νόμου, η κυβέρνηση Τουσκ αποφάσισε τον Μάρτιο να εισαγάγει με απόφαση του υπουργείου Υγείας εθνικό πρόγραμμα σε τρία έτη, το οποίο θα επιτρέψει από την 1η Ιουλίου την χρηματοδότηση της μεθόδου για 15.000 ζευγάρια.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook