Υλικά

• 4 καλαμάρια μεγάλα
• 140 ml. ελαιόλαδο
• 100 γρ. κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 1 κολοκύθι μεγάλο ψιλοκομμένο
• 1 καρότο κομμένο σε μικρά ζαράκια
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 80 γρ πληγούρι
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και χωρίζουμε το σώμα απο το κεφάλι το οποίο και αφαιρούμε κρατώντας μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα πλοκάμια, το κολοκύθι, το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε στο φούρνο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Ψήνουμε σκεπασμένα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά περίπου στους 180ο C. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες. Μπορούμε να συνοδέψουμε με λίγη φρέσκια σάλτσα ντομάτας