Τρεις επιχειρήσεις-κοινοπραξίες και μία πρωτοβουλία πολιτών εισήλθαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 51% της ΕΥΑΘ, που σημειώνεται ότι δεν αφορά την ιδιοκτησία των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης.

Αυτές είναι η Γαλλική πολυεθνική Suez σε κοινοπραξία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κρατική εταιρεία υδάτων του Ισραήλ Merokot σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ και τον όμιλο Αποστολόπουλου, ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, καθώς και η πρωτοβουλία πολιτών «Κίνηση 136» η οποία αντιτάσσεται στην ιδιωτικοποίηση και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείριση της επιχείρησης, μέσω συνεταιρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Suez διαθέτει ήδη το 5,46% της ΕΥΑΘ.

Όταν το 2009 είχε επιχειρηθεί και πάλι πώληση του 23% επιχείρησης ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες Suez Environment (Γαλλία) – Ελλάκτωρ, Veolia Environment (Γαλλία) – Marfin Investment Group – Ιόνιος ΑΤΕ και Aqualia (Γαλλία) – ΓΕΚ Τέρνα.

Ο διαγωνισμός προβλέπει ότι η ιδιοκτησία των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ΕΥΑΘ Παγίων, το οποίο όμως θα επεκτείνει χρονικά την αποκλειστική σύμβαση διαχείρισης αυτών των υποδομών με την ΕΥΑΘ.

Η τιμολογιακή πολιτική θα ρυθμίζεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Παράλληλα, θα είναι αρμόδια για το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος, στο πλαίσιο της εφαρμογής και εξειδίκευσης των γενικών κανόνων και αρχών χρήσης.


sofokleousin.gr