Η εταιρία Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για να κλείσει η σε βάρος της δίωξη για τις κατηγορίες ότι προέβη σε δωροδοκίες στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου συμβιβασμό αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε έρευνα για τις πρακτικές του κλάδου το 2010.

Η Τζόνσον & Τζόνσον συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 21,4 εκατ. δολαρίων για να κλείσει η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και πάνω από 48,6 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για να κλείσει η σε βάρος της έρευνα από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC), σύμφωνα με το υπουργείο και την επιτροπή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2009 ότι θα ασκούσε διώξεις σε εκείνες τις εταιρίες της φαρμακοβιομηχανίας που αποπειρώνται να δωροδοκήσουν ξένους αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν διακριτική μεταχείριση των προϊόντων τους. Η έρευνα που ακολούθησε αφορά ενέργειες των εταιριών του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα το σκάνδαλο έχει το όνομα της De Puy , θυγατρικής της Johnson & Johnson με κατηγορούμενους 12 γιατρούς.

Το κατηγορητήριο μιλά για «πληρωμές» δεκάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου η εταιρία, με έδρα τη Βρετανία, να εμφανίζει αξιοθαύμαστες πωλήσεις στην Ελλάδα. Τα ποσά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν αλλά αποτελούσαν το διπλάσιο ή και τριπλάσιο των ποσών που δήλωναν οι κάτοχοί τους ως εισόδημα επί σειρά ετών.

Η πρακτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα να υπερτιμολογούνται και το Δημόσιο να έχει ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook