Ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

\”Το Μάη του 1886, οι εργάτες στο Σικάγο ξεσηκώνονται και απαιτούν οκτάωρη εργασία! Η διαμαρτυρία και η απεργία τους πνίγεται στο αίμα! Το 1893 στην Ελλάδα διαδηλώνουν 2.000 άτομα για οκτάωρη εργασία, για την αργία της Κυριακής και κρατική ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Το 1936 οι καπνεργάτες απεργούν. Στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 20 νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας του Μεταξά, ενώ υπάρχουν και 300 τραυματίες! Ο Γιάννης Ρίτσος γράφει τον «Επιτάφιο», συγκλονισμένος από τα γεγονότα και το μοιρολόι της μάνας του πρώτου νεκρού καπνεργάτη.

Την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελούνται από τα στρατεύματα κατοχής στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 άτομα! Την 1η Μάη του 1976 σκοτώνεται σε ένα περίεργο τροχαίο δυστύχημα, ο αντιστασιακός Αλέκος Παναγούλης, πολέμιος της χούντας των συνταγματαρχών, κολαούζων του μεγάλου κεφαλαίου…

Η πρωτομαγιά έγινε διαχρονικό σημείο αναφοράς και αντίστασης των εργαζομένων όλου του κόσμου, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!

Η εβδομαδιαία ανάπαυση, όπως χαρακτηριζόταν η αργία της Κυριακής θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 1909, ενώ η πενθήμερη εργασία μόλις το 1975. Ξεκίνησε με τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, με συλλογική σύμβαση, που υπογράφτηκε την ίδια χρονιά και επεκτάθηκε συνολικά στους εργαζόμενους το 1984.

Το 8ωρο ψηφίζεται το 1932 ενώ το 1934 ψηφίζεται ο νόμος περί κοινωνικών ασφαλίσεων και από το 1935 εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σήμερα όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων, τίποτα δεν είναι αυτονόητο! Η επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας από την τρόικα και την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα τον ελληνικό λαό: ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, αυτοκτονίες, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στον «καιάδα», ληστρική φοροεπιδρομή, «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων, σχολεία και νοσοκομεία που κλείνουν, ασθενείς χωρίς φάρμακα, παιδιά που πεινούν, το κοινωνικό κράτος σε πλήρη διάλυση και αποσύνθεση.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιβάλλει και 4ο(!) μνημόνιο, βάζοντας ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα νέα μέτρα: «χαράτσια», μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φοροεπιδρομή, εξαφάνιση των «απομειναριών» του εργατικού δικαίου και του κράτους πρόνοιας…

Απέναντι σε αυτήν την καταστροφική πολιτική ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων. Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις!

Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή, για να φύγει η κυβέρνηση των μνημονίων, για να νικήσει η ελπίδα, για να μπορέσουμε να πάρουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας, για να νικηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, για να έλθει η άνοιξη των λαών της Ευρώπης!

Όλοι και όλες την Τετάρτη 1η Μάη στις 10.00 στο εργατικό κέντρο Ηρακλείου!

Για τα δικαιώματά μας, για να νικήσει η ελπίδα και η ζωή! Για να φύγουν!\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook