Διαρκής ενημέρωση

\”Ήταν σαν πατέρας μας\” εξομολογούνται με λυγμούς οι δικοί του άνθρωποι. Αυτό όμως που κατάφερε με τη σεμνότητά του, ο γέροντας Ειρηναίος, είναι να γίνει ο πνευματικός πατέρας πολλών περισσότερων.

Ο αγαπητός σε όλους γέροντας, \”έφυγε\” γαλήνια και ταπεινά, όπως ήταν η ίδια του η ζωή που αποτελούσε παράδειγμα για την

Στο πλάι του βρίσκονταν συγγενείς του που του κρατούσαν συγκινημένοι το χέρι.

Ζούσε με εγκράτεια και σεμνότητα σε ένα λιτό και απλό σπιτάκι, στο ΜεΪντάνι της Χαλέπας. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά του, δεν μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.

Για πολλούς, ήταν ο \”παπούλης\”, έτσι αποκαλούσαν τον αγαπημένο τους ποιμένα κλείνοντας σε μια λέξη τρυφερά συναισθήματα αγάπης για ένα άνθρωπο του οποίου η ζωή αποτέλεσε παράδειγμα και οδηγό.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Θλίψη και συγκίνηση

Τα θερμά τους συλληπητήρια εκφράζουν φορείς της Κρήτης.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟΝ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης θλίψει βαθυτάτη αγγέλλει την εις Κύριον εκδημίαν του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου.
Την Μεγάλην Τρίτην, 30ην Απριλίου ε.ε., το απόγευμα, το σεπτόν σκήνωμα του μεταστάντος θα εκτεθή εις προσκύνησιν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου.
Τήν Μεγάλην Πέμπτην, 2αν Μαΐου ε.ε., μετά το Αρχιερατικόν Συλλείτουργον, και ώραν 12.00 μεσημβρινήν θα τελεσθή η εξόδιος ακολουθία εις τον ως άνω Ιερόν Ναόν.
Ο ενταφιασμός του σεπτού Ιεράρχου θα λάβη χώραν εις τον προαύλειον χώρον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου.
Παρακαλείται ο λαός του Θεού όπως μετάσχη εις το πένθος της Εκκλησίας και εύχηται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου.

Ιδρυτής Ένωσης Κληρικών Κρήτης-Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Κοκολάκης

«Εκφράζω την βαθιά μου συγκίνηση για την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας Ειρηναίου Γαλανάκη. Ήταν εμπνευσμένος Ιεράρχης, φωτεινός φάρος με διεθνή αναγνώριση και μεγάλη προσφορά στην δημοκρατία, στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Υπήρξε πρότυπο πνευματικού πατέρα και καθηγητή του ιερού κλήρου και προσωπικά είμαι τυχερός που τον γνώρισα, αλλά και ευγνώμων για τα πνευματικά αγαθά, την παιδεία και τις ηθικές αξίες που αποκόμισα ως ιεροσπουδαστής αλλά και ως ιερωμένος. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης παράλληλα με το θρησκευτικό, φιλανθρωπικό του έργο πρωτοστατούσε και σε κάθε κοινωνική αναπτυξιακή πρωτοβουλία μαζί με το λαό και αφήνει σε μας και στις νεώτερες γενιές πολυσήμαντες παρακαταθήκες. Για την Κοίμηση του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, στον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, και στους οικείους του. Παράλληλα εύχομαι ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του μετά των δικαίων. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για την κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, εκοιμήθη, σήμερα.
Ένας πραγματικός Ιεράρχης που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και ταυτίστηκε με το ποίμνιό του.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Πίστης και το μεγαλείο της προσφοράς σε εκείνους που έχουν ανάγκη, βάζοντας τη σφραγίδα του σε Οικοτροφεία για απόρους, Γηροκομεία, Πνευματικά Κέντρα, Ανθρωπιστικά Ιδρύματα και Σχολές και παραδίδοντας ένα πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο.
Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε».

Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ένας από τους σημαντικότερους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, εκοιμήθη σήμερα.
Αφιερώνοντας τη ζωή του στην Προσφορά και την Πίστη, υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τις παραδόσεις του Οικουμενικού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο, που τον καθιστά ξεχωριστό στη μνήμη μας. Η Χριστιανοσύνη και η Πατρίδα μας, θα τον ευγνωμονεί».

Υφυπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης

Ο κόσμος της Ορθοδοξίας ολόκληρος, και ιδιαίτερα η Κρήτη, σήμερα πενθεί. Ο Μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, ήταν ένας πραγματικός ποιμένας, όπως τον έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος: Ποιμένας πνευματικός, μέσα στην παράδοση και τους κανόνες της Ορθοδοξίας, αρωγός ταυτόχρονα σε όλες τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας. Η εκδημία του, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, μας αφήνει όλους φτωχότερους. Την αίσθηση της φυσικής απουσίας όμως, θα αναπληρώνει το παράδειγμά του: Το παράδειγμα της ζωής και της δράσης του που θα μείνει για πάντα ζωντανό.

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ.Αλέξης Τσίπρας έκανε την εξής δήλωση :
«Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, τίμησε όσο κανείς την Εκκλησία και τον τόπο του.
Σπουδαία προσωπικότητα, πρωτοπόρος στην διδασκαλία και την υπηρεσία του ποιμνίου του, υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης και σύντροφος των αδυνάτων.
Η αντιδικτατορική του δράση, η προσφορά του στη δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης, το σπουδαίο κοινωνικό του έργο, θα είναι παράδειγμα για όλους στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».

Βουλευτής ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη για την απώλεια του πρώην μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο πρώην μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης, υπήρξε ένας μεγάλος ιεράρχης, σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα στη Γερμανία και ένας πνευματικός άνθρωπος που πίστεψε με πάθος στην παιδεία ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης. Το έργο του τόσο στην Κρήτη όσο και στη Γερμανία έτυχε καθολικής αναγνώρισης. Ο λιτός και ταπεινός τρόπος ζωής του είναι παράδειγμα για όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου:
«Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας.
Η φωτεινή προσωπικότητά του και το τεράστιο πνευματικό, κοινωνικό, συγγραφικό και πολιτιστικό έργο που αφήνει, αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και μοναδικό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Συμπλήρωσε έναν αιώνα επίγειας ζωής και έγινε με το βίο και τη δράση του, η εικόνα του Ορθόδοξου κληρικού του μέλλοντος.
Συμμετέχουμε με συντριβή και ταπεινότητα στο πένθος της Εκκλησίας της Κρήτης και υποβάλλουμε θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδό της».

Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου

Μετά την Κοίμηση του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε:
«Ο Μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας πεφωτισμένος άνθρωπος, ένας Ιεράρχης με σπουδαίο κοινωνικό και θεάρεστο θρησκευτικό έργο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από όλους, εκοιμήθη πλήρης ημερών.
Για την απώλεια του πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας, αυτού του πραγματικού αγωνιστή για το καλό της κοινωνίας, εκφράζω στην οικογένεια του και την Εκκλησία της Κρήτης τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος

Ο Συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Ελλάδος έκανε την εξής δήλωση για την κοίμηση του μακαριστού και πολυσεβάστου πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου
«Ο θρύλος Ιεράρχης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος ταξιδεύει προς την αιωνιότητα.
Ένας ηγέτης που σηματοδότησε μία ένδοξη εποχή.
Ένα σύμβολο της ηρωικής γενιάς των πατέρων και των πάππων μας.
Ένας ξεχωριστός Αρχιερέας εις τύπον και τόπον Χριστού.
Ένας διάκονος των αδυνάτων.
Ένας «καλός Σαμαρείτης» για όλους τους εμπερίστατους μετανάστες στην Γερμανία.
Ένας «εργάτης του αμπελώνος» με ένα πολυσχιδές κοινωνικό έργο.
Ένας «σπορέας» που μέσα από το πνευματικό και συγγραφικό του έργο θα συνεχίζει να προσφέρει τους γλυκύτατους καρπούς.
Η Ορθοδοξία , η Ελλάδα και η λεβεντογέννα Κρήτη απέκτησαν έναν ακοίμητο «φάρο» που έως τα πέρατα της Οικουμένης θα προσανατολίζει και θα οδηγεί τους «θαλασσοδαρμένους» ανθρώπους, προς το φως το ανέσπερο και την μέλλουσα ποθητή πατρίδα»

Δήμος Κισσάμου

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 30-04-2013 ομόφωνα εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα για την κοίμηση και την αποδημία εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη και Αναμορφωτή της Κισσάμου Ειρηναίου.
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου εκφράζουν την βαθιά τους οδύνη για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη μας Ειρηναίου. Ο Ποιμενάρχης μας άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Κίσσαμο όχι μόνο σε επίπεδο θεολογικό και θρησκευτικό, αλλά και στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και της μακρόπνοης προοπτικής.
Η σημερινή Κίσσαμος οφείλει την εικόνα και την πρόοδο της στον Ειρηναίο, ενώ πολλοί συμπολίτες μας μεγάλωσαν, σπούδασαν και παντρεύτηκαν χάρη στον Δεσπότη μας.
Μετά το άγγελμα της κοίμησης, η Κίσσαμος κηρύσσεται σε επταήμερο πένθος, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και όλες οι εκδηλώσεις τόσο του Δήμου όσο και των λοιπών φορέων σε αυτό το διάστημα ματαιώνονται. Ο Ειρηναίος υπήρξε μία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, με τεράστια προσφορά και παρακαταθήκη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Φάρος άσβηστος η ταπεινοφροσύνη και ο ουμανισμός του.
Η Κίσσαμος σήμερα πενθεί τον Ιεράρχη της και ομόθυμα δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το όραμα του για τον τόπο μας να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης. Είμαστε σίγουροι ότι δίπλα στον Κύριο μας, ο Ειρηναίος θα συνεχίσει να απλώνει την μεγάλη του αγκαλιά πάνω από την Κίσσαμο και να προστατεύει τον τόπο μας με την Ευλογία και την Αγάπη του.

Δήμος Καντάνου – Σελίνου

Ο Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης υπήρξε για δεκαετίες ένας φάρος της Ορθοδοξίας.
Φωτισμένος Ιεράρχης, με παγκόσμια αναγνώριση και κύρος, υπηρέτησε με πρωτοφανές πάθος, ανιδιοτέλεια και ακλόνητη πίστη την Εκκλησία, την Κοινωνία, τη Δημοκρατία, τον τόπο του, τη μεγαλόνησο Κρήτη και ιδιαίτερα την Κίσαμο και το Σέλινο και τη Μητρόπολη Γερμανίας (1971-1981).
Το θρησκευτικό, θεολογικό και φιλανθρωπικό του έργο ήταν εξαιρετικά σημαντικό και πλούσιο, σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Πρωτοποριακές ήταν οι πρωτοβουλίες του και σε κοινωνικό – αναπτυξιακό επίπεδο. Μεταξύ αυτών, η ίδρυση και λειτουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυμπάρι, των Μαθητικών Οικοτροφείων σε Παλαιόχωρα, Κάντανο, Καστέλλι, Κολυμπάρι, Βουκολιές, της Οικοκυρικής Σχολής, των Πνευματικών Κέντρων στην Κίσαμο, του Τυροκομείου στη Σκάφη Σελίνου, του Κέντρου Γεωργικής Ανάπτυξης στο Κολυμπάρι, του ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη, της Σχολής Κωφαλάλων στο Καστέλλι, Το Μουσείου Ομαλού και άλλων δομών, που στόχο είχαν την προσφορά, τη στήριξη και την ανακούφιση του συνανθρώπου.
Η ίδρυση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (Α.Ν.Ε.Κ.), της Εταιρείας Αναπτύξεως Αποκορώνου (ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ.), Εταιρια Αναπτυξης Σελίνου (Σελινο Α.Ε.) και της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου (Α.Ν.Ε.Ν.) φέρουν τη σφραγίδα του καθώς δημιουργήθηκαν με τη δική του αποφασιστική συνδρομή και παρουσία και σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και παράγοντες του τόπου μας.
Στο άγγελμα της είδησης της κοίμησής του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη συνεδρίασή του τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, τα εξής:
– Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του.
– Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου Κισάμου.
– Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου έως και την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας και ταφής του.

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Έφυγε από κοντά μας ο μητροπολίτης πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Εκκλησία των Χανίων και της Κρήτης με μεγάλη πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία.

Η κοινωνία του νομού μας και ολόκληρης της Κρήτης αποχαιρετούν μια προσωπικότητα που θα πάρει ασφαλώς ξεχωριστή θέση στην ιστορία.

Άνθρωπος και ιεράρχης που ούτε στιγμή δεν ξέχασε την λαϊκή καταγωγή του και με το πολύπλευρο και πολύτιμο κοινωνικό του έργο αλλά και με το έντονο προσωπικό του παράδειγμα στάθηκε με πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα αρωγός και συμπαραστάτης στους απλούς ανθρώπους του μόχθου.

Τίποτα το ανθρώπινο δεν του ήταν ξένο. Από τις δυσκολίες των ορφανών και άπορων, μέχρι τον αφόρητο πόνο για το ναυάγιο του «Ηράκλειο», μέχρι την απάνθρωπη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών ‘η τους κινδύνους πολέμου ο Ειρηναίος ήταν παρών, ενεργός και δραστήριος. Απόλυτα ξένος με κάθε νοοτροπία «αφ΄ υψηλού» καθοδήγησης πορεύτηκε μαζί με το λαό του ταπεινός αλλά και αποφασιστικός, παρηγορητής αλλά και μαχητής, πνευματικός αλλά και πραγματιστής.

Η εθελοντική απόσυρσή του από τα Εκκλησιαστικά αξιώματα λόγω ηλικίας είναι μια πράξη μοναδική που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

Ο Ειρηναίος ήταν ο επιφανής ιεράρχης που δεν έβλεπε γύρω του «αλλόδοξους» και, «αλλοεθνείς» εχθρούς που απειλούσαν την κοινωνία μας. Έβλεπε ανθρώπους, έβλεπε τον πόνο και την ανάγκη, έβλεπε την υποχρέωση μάχης και αρωγής. Γι αυτό δεν δίστασε να κατέβει στο δρόμο με το λαό, να συνεργαστεί με κάθε πολιτική ή κοινωνική οντότητα προκειμένου να διεκδικηθούν κοινές υποθέσεις και αιτήματα.

Οι Χανιώτες ξέρουν ότι και σήμερα ο γέροντας δεν θα έμενε απαθής για τις στρατιές των ανέργων, των ανέστιων, των νεόπτωχων, των απελπισμένων, των αποσυνάγωγων που παράγουν κατά χιλιάδες ιδέες και πρακτικές που επενδύουν στην κοινωνική ανισότητα και αδικία.

Στις δύσκολες για τους απλούς ανθρώπους μέρες που ζούμε ο Ειρηναίος είναι ένα υπόδειγμα ανθρώπου που μας λείπει.

Ευτυχώς όμως, το παράδειγμά του μένει και θα μένει για πολύ.

Ψηφίσματα ΑΝΕΚ LINES και ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ΝΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ LINES με την αναγγελία του θανάτου του δημιουργού της, ισόβιου Προέδρου της και κορυφαίου Ιεράρχη Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη συνελθόν εκτάκτως αποφασίζει:
1. Να εκφράσουν τα μέλη του τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του και να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.
2. Τα γραφεία της Εταιρείας κατά την ημέρα της κηδείας του να παραμείνουν κλειστά.
3. Να κυματίζουν οι σημαίες στα πλοία της ΑΝΕΚ και στα γραφεία της μεσίστιες από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας.
4. Να διαθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
5. Κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας μας, σε ειδική τελετή, να τιμηθεί η προσωπικότητά του με το υπέροχο χριστιανικό και βαθειά ανθρώπινο έργο της μεγάλης προσφοράς του.
6. Να ονομασθεί η μεγάλη αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων της Εταιρείας μας σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ»

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ Ν.Ε. με την αναγγελία του θανάτου του Προέδρου της ΑΝΕΚ Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη συνήλθε εκτάκτως και αποφασίζει:
1. Να εκφράσουν τα μέλη του τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του και να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.
2. Να κυματίζουν οι σημαίες στα πλοία της εταιρείας και στα γραφεία της μεσίστιες από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας.
Να διαθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» μόλις πληροφορήθηκε την κοίμηση του Προέδρου του Μητροπολίτη ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
Αποφάσισε ομόφωνα
• Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του
• Να κυματίζει μεσίστια η Ελληνική Σημαία και να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία του Ιδρύματος στο «Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας
• Να παραστεί η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο στη νεκρώσιμη ακολουθία
• Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος
• Να καταθέσει στη μνήμη του αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
• Να δημοσιευτεί το παρόν στον Τύπο.

Ψήφισμα Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» Άγιοι Πάντες Αποκορώνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» μόλις πληροφορήθηκε την κοίμηση του Προέδρου και Ιδρυτή του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη

Αποφάσισε ομόφωνα
Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του
Να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας
Να παραστεί το Διοικητικό Συμβούλιο στη νεκρώσιμη ακολουθία
·Να τοποθετηθεί η προτομή του στο Ίδρυμα «Αγία Σοφία»

Πρώην βουλευτής Χανίων Σήφης Βαλυράκης

\”Θερμά συλλυπητήρια για την κοίμηση του Μακαριστού πρώην Κισσάμου και Σελίνου, κυρίου Ειρηναίου Γαλανάκη.
Πρωτοπόρος για την εποχή του ο Μακαριστός ιεράρχης, τίμησε όσο κανείς άλλος την αποστολή του. Για όλους εμάς υπήρξε, εμπνευστής μεγάλων ιδεών ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας και ιδρυτής κοινωφελών και πνευματικών ιδρυμάτων που μπορούσαν να καλύψουν όλες τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής. Ανεκτίμητη η συμβολή του στην ίδρυση της ναυτιλιακής Εταιρείας ΑΝΕΚ και πολλών άλλων εταιρειών λαϊκής βάσης που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την πρόοδο της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα.
Εύχομαι το παράδειγμα του να το ακολουθήσουν και άλλοι.\”

Πρώην βουλευτή Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης

«Είναι κοινή, ανθρώπινη μοίρα ο θάνατος. Αλλά προνόμιο η ευθανασία. Το προνόμιο αυτό, έναν ήρεμο θάνατο, όπως του άρμοζε, επεφύλαξε ο Θεός και πήρε μαζί του στους ουρανούς, ανήμερα Μεγάλη Τρίτη, έναν κορυφαίο ποιμένα του. Τον Ειρηναίο Γαλανάκη. Του χάρισε μακροζωία γιατί έκρινε με τη σοφία Του ότι τον θέλαμε όλοι κοντά μας.

Γιατί αυτός ο μοναδικός άνδρας αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην προσφορά και στην πίστη υπηρετώντας με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τις παραδόσεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Τα λόγια είναι φτωχά μπροστά στο τεράστιο διαχρονικό και πολύπλευρό του έργο. Και όταν τα έργα μιλούν τα λόγια περιττεύουν. Η Ορθοδοξία σήμερα πενθεί και μαζί όλοι οι πιστοί της.

Ο Ειρηναίος δεν ήταν μόνο Επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου. Ούτε μόνο Μητροπολίτης Δυτικής Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης. Ήταν πολλά περισσότερα από αυτά. Ήταν ο Ειρηναίος της αδιάκοπης προσφοράς για όλους τους έχοντες ανάγκη. Ξεπέρασε τα στενά όρια των Μητροπόλεων που υπηρέτησε, και με το έργο του αναγορεύτηκε σε προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας.

Η Ορθοδοξία είναι σήμερα φτωχότερη. Η Κρήτη είναι σήμερα φτωχότερη. Όλοι εμείς είμαστε σήμερα φτωχότεροι.

Για εμένα και την οικογένειά μου, τα πέντε χρόνια που ζήσαμε μαζί στη Βόννη Γερμανίας, αλλά και για όλους τους Έλληνες της διασποράς, δεν ήσασταν μόνο ο πνευματικός μας πατέρας.

Με το ενδιαφέρον σας, τη στοργή σας, τις συμβουλές σας και την αγάπη σας, σας νιώσαμε και μια ζωή θα σας νιώθουμε σαν πραγματικό μας πατέρα. Θα είστε πάντα στην σκέψη μας και στην καρδιά μας.»

Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

\”Με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας Ειρηναίου Γαλανάκη.
Υπήρξε εξέχων, φωτισμένος Ιεράρχης, με σπουδαία Θεοφιλή πορεία, και ανεκτίμητη προσφορά στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία, και στην κοινωνία.
Ο Μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης με διεθνή αναγνώριση, είχε πρωτοστατήσει σε πρωτοποριακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος της Κρήτης. Για την Κοίμηση του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, και στους οικείους του».

Συλληπητήριο μήνυμα Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Εκφράζω την οδύνη μου για την κοίμηση του π. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ.κ. Ειρηναίου, ενός Ιεράρχη που τίμησε όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά με τις πράξεις του, τη δράση του και τα έργα του, άνοιξε νέους δρόμους για την κοινωνία και την Εκκλησία καθολικά.
Ένας φωτεινός φάρος που φωτοδότησε την Εκκλησία της Κρήτης και τον Λαό μας ολόκληρο.
Με τις σκέψεις αυτές, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην Εκκλησία και την Οικογένειά του.

Διοικητής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

Ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης με το άγγελμα της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, ο οποίος σημάδεψε τον τόπο μας με το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό του έργο, τα οποία αποτελούν παράδειγμα προς όλους μας.
Έφυγε αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο στην Εκκλησία και στην Κρήτη. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το θεάρεστο έργο του, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και την προσήλωση του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας.
Εκ μέρους της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια τόσο προς τους οικείους του εκλιπόντος ιεράρχη, όσο και στην Ιερά Μητρόπολη που με τόσο πάθος και ήθος διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια».

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη

Ως Δήμαρχος Χανίων και ως πνευματικό τέκνο του Μακαριστού π. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας Ειρηναίου Γαλανάκη, θέλω να εκφράσω την βαθιά συγκίνηση και θλίψη για την εκδημία του μεγάλου Ιεράρχη και μεγάλου Πατριώτη της Κρήτης και της Ελλάδος.

Η προσφορά του, στον τόπο μας ήταν πολύ σημαντική. Ήταν εκείνος ο οποίος δίδαξε με το ήθος του, την μετριοφροσύνη, την ταπεινότητα και το έργο του, τι σημαίνει στην πράξη \’\’κοινωνική προσφορά\’\’ και \’\’στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη\’\’.
Η επιρροή και συμβολή του στην προσωπική μου διαδρομή αλλά και στη ζωή πολλών άλλων συνανθρώπων μας, υπήρξε καθοριστική.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην Εκκλησία μας και στην οικογένειά του.

Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης

“Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου.
Υπήρξε φωτεινός Ιεράρχης με υψηλή εκκλησιαστική παιδεία και το έργο του είχε ευρύτερη κοινωνική αναφορά.
Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αναβάθμισης της Επαρχίας του και με τις πρωτοβουλίες του βοήθησε στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Κρήτης.
Αφοσιώθηκε στο ποιμαντορικό του έργο και ο λόγος του απέπνεε πνευματικότητα και υψηλό ήθος.
Στην μακρά του ποιμαντορική δράση πραγματοποίησε πλούσιο Φιλανθρωπικό έργο και απολάμβανε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη όλων των πιστών και την καθολική αναγνώριση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των Ηρακλειωτών δεόμεθα στον Ύψιστο να τον αναπαύσει εν Ειρήνη”.

Συλλυπητήριο μήνυμα δήμου Πλατανιά

«Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Χηνόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, του γαλήνιου και ακάματου Ποιμενάρχη, του εμπνευσμένου και φιλάνθρωπου, του οραματιστή και ιδρυτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Ο αείμνηστος Ιεράρχης, ο οποίος σαν άνθρωπος ήταν απλός και πράος και διακρίθηκε για τη λιτή στάση ζωής του, υπηρέτησε επί 24 χρόνια το Νομό μας με αγάπη και ανιδιοτέλεια στο συνάνθρωπο. Εργάστηκε ακούραστα για το κοινωνικό σύνολο και προσέφερε σε διάφορους τομείς, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη. Υπηρέτησε τόσο την Εκκλησία όσο και την τοπική κοινωνία, καθώς βρέθηκε κοντά στα προβλήματά της ενώ επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων, δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ., η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ., η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου και η Α.Ν.Ε.Ν.
Ο Μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο οποίος επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ουδέποτε επιδίωξε να προβάλλει, υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας των Χανίων και με την κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του, το διαρκές ενδιαφέρον του για το μέλλον της περιοχής και την σημαντική θεολογική του κατάρτιση, θα αποτελεί για πάντα φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου Ιεράρχη, κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.
Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το θεάρεστο έργο του, την πολύπλευρη θετική και πολύτιμη προσφορά του, την αγάπη του προς τους συνανθρώπους και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας και η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, ως φωτεινός φάρος ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του αείμνηστου Ιεράρχη και σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του, αποφασίζει τα εξής:
 Στον προαύλιο χώρο των Δημοτικών Καταστημάτων του Δήμου Πλατανιά από σήμερα, ημέρα Τρίτη 30/04/2013 και έως την ημέρα της ταφής του Μακαριστού ιεράρχη, να κυματίζει μεσίστια η ελληνική σημαία.
 Την Πέμπτη 2/05/2013, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας οι υπηρεσίες του Δήμου Πλατανιά θα λειτουργήσουν έως τις 10.30 π.μ.
 Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.
 Να κατατεθεί το ποσόν των 2.000,00 ευρώ υπέρ του «Αννουσάκειου Ιδρύματος» της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου.
 Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον ημερήσιο τοπικό τύπο.

Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος για την απώλεια του Σεβασμιότατου πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. κ. Ειρηναίου Γαλανάκη, ανακοινώνει ότι ακυρώνεται το Παζάρι της Μ. Παρασκευής, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες από το Σύλλογο εκδηλώσεις.
Η Κίσαμος αλλά και η Κρήτη γενικότερα, βιώνει τη βαθιά θλίψη της Κοιμήσεως του Άξιου Ιεράρχη και Αγαπημένου Ποιμένα.
Σεβάσμιος Πατέρας για το Ποίμνιο του, Οραματιστής μίας καλύτερης κοινωνίας, Φιλάνθρωπος για τους φτωχούς και αδυνάτους, Γενναιόδωρος σε συναισθήματα αλλά και έργα, Δότης αλλά και Αποδέκτης αληθινής Αγάπης, Πιστός στο έργο που κλήθηκε να υπηρετήσει αφήνει πίσω του ανθρώπους που ντύθηκαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν, σπούδασαν, διδάχτηκαν από το έργο και την αγάπη του για τον άνθρωπο.
Σε ευχαριστούμε πολύ Πατέρα της Κισάμου.
Καλό σου ταξίδι!!

Σύνδεσμος Διπλωματούχων Οικονομικών Επιστημών Ν.Χανίων

Ο Σύνδεσμος Διπλωματούχων Οικονομικών Επιστήμων Νομού Χανίων εκφράζει την βαθειά του θλίψη για την Απώλεια του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.
Ήταν ένας φωτισμένος ιεράρχης, οραματιστής ,πρωτοπό-ρος με ανιδιοτελή προσφορά και έργο στην κοινωνία και στην ορθοδοξία.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΑΝΕΚ LINES μαζί με τον σύνδεσμο Διπλωματούχων Οικονομικών Επιστήμων Νομού Χανίων, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης,στην ΕΤΑΝΑΠ ,στο ίδρυμα Αγία Σοφία σε κοινωφελή ιδρύματα οικοτροφεία πνευματικά κέντρα και άλλα.
Υπήρξε μια μεγάλη μορφή του Οικουμενικού Ελληνισμού και της ορθοδοξίας και αποτελεί φετινό παράδειγμα για όλους μας.

Ο Π.Γ.Σ. Κισσαμικός

Το Δ.Σ. του Π.Γ.Σ. ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ εκφράζει την βαθιά οδύνη του για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.
Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη κοινωνία της Κισσάμου και συνετέλεσε στην αναμόρφωση και την πρόοδο της, με ιδιαίτερη αγάπη προς την νεολαία του τόπου του.
Το ενδιαφέρον του ήταν μεγάλο και για την ομάδα μας, στην οποία ήταν πάντα κοντά.

ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων

Η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν ένας πραγματικά φωτισμένος Ιεράρχης, με διεθνή αναγνώριση και πολυετή, πλούσια, πολυσήμαντη, πρωτοποριακή και ανιδιοτελή προσφορά και έργο στην Κοινωνία, στην Ορθοδοξία και στην Εκκλησία. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και εξακολουθούν να αποδεικνύονται μέχρι και σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις του σε πολλά θέματα κοινωνικής -και όχι μόνο-φύσεως, με επίκεντρο, πάντα, τον άνθρωπο. Η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του.

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης, μόλις πληροφορήθηκε την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας, πολλά προσενεγκόντος στην Εκκλησία και στην κοινωνία, συνεδρίασε και απεφάσισε :
1. Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του μακαριστού ποιμενάρχη
2. Να παραβρεθεί στην εξόδιο ακολουθία
3. Να καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στο Ανουσάκειο Γηροκομείο Κισάμου
4. Να τιμήσει τη μνήμη του εν ευθέτω χρόνω με ιδιαίτερο τρόπο
5. Να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στον τύπο.

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Με βαθιά συγκίνηση και οδύνη πληροφορηθήκαμε το τραγικό νέο της κοίμησης του μακαριστού π. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Ο «παππούλης», όπως τον νιώθαμε και τον αποκαλούσαμε όλοι μας βαθιά μέσα στην ψυχή μας, έφυγε με ειρηνικό τρόπο όπως ειρηνικός ήταν όλος ο εξέχων βίος του. Με τις πράξεις του, τις διδαχές του αλλά και την προσωπική του στάση ζωής, αποτέλεσε φωτεινό φάρο προσφοράς, παράδειγμα προς μίμηση για τους συνανθρώπους του, αποκούμπι αισιοδοξίας και ταπεινότητας για το ποίμνιό του.
Με την πορεία του δια μέσου της Μητρόπολης Γερμανίας αλλά κυρίως της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, της οποίας στάθηκε άξιος Ποιμενάρχης για συνολικά 37 έτη άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του σε επίπεδο θεολογικό, κοινωνικό και ιδιαίτερα ανθρωπιστικό. Η διδαχή του και η πράξη ζωής του θα παραμείνουν αιώνια πρότυπα στις γενιές που έρχονται. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τα ειλικρινά του συλλυπητήρια στους οικείους του και την Εκκλησία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων στην είδηση της κοίμησης του μακαριστού π. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε :
1) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του
2) Να παραστεί σύσσωμο το Δ/Σ στην εξόδιο ακολουθία
3)Να καταθέσει αντί στεφάνου στη μνήμη του το ποσό των 200 ευρώ στο Αννουσάκειο Ίδρυμα
4)Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο

Πνευματικό ίδρυμα \”Κρητική Εστία\”

Το Πνευματικό ίδρυμα \’\’ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ\’\’ για την αναγγελία θανάτου του τ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου
Το Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ», μετά την αναγγελία θανάτου του τ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, συνήλθε εκτάκτως και αφού ο Πρόεδρος του Ιδρύματος εξήρε την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου, αναφέρθηκε στο έργο του, στην προσφορά του στην Eκκλησία της Κρήτης και στην Ορθοδοξία γενικότερα, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς αφήνοντάς μας ακριβές παρακαταθήκες, τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξομε,
αποφασίζει ομόφωνα:
1)Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του
2)Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κρήτης
3)Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο η σημαία του Ιδρύματος
4)Να παραστεί το Δ.Σ. σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία
5)Να διατεθεί χρηματικό ποσό στο Σύλλογο Οικοτρόφων της Κρητικής Εστίας
6)Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στο Τύπο.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Συλλυπητήριο μήνυμα της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης
«Η συγκίνηση όλων είναι μεγάλη, μετά την αγγελία του θανάτου του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, όπως γενική υπήρξε η αγάπη προς το πρόσωπό του κατά το διάστημα της μακράς διακονίας του.
Ο Μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ενώ με τη στάση ζωής του έστειλε ένα μοναδικό μήνυμα αγάπης και προσφοράς. Με ανεξάντλητη ενέργεια αγωνίστηκε για την Εκκλησία και το ποίμνιό του, προσέφερε στον τόπο γενικότερα με τη δημιουργία σχολείων, οικοτροφείων και εταιρειών λαϊκής βάσης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης ειδικότερα απονέμοντας υποτροφίες στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές του Ιδρύματος.
Άφησε παρακαταθήκη την αγωνιστικότητα και την πραότητά του. Έφυγε πλήρης σεβασμού και βαθιάς εκτιμήσεως, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό αγάπης προς το συνάνθρωπο, αλληλεγγύης και προσφοράς.
Εκφράζομε προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και τους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.»
Ο Πρύτανης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου,
οι Αναπληρωτές Πρύτανη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, τιμώντας τη μνήμη του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στην Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου.
2. Να παραστεί η Διοίκηση του Ιδρύματος στην εξόδιο τελετή.
3. Να κατατεθεί στέφανο στο σεπτό σκήνωμά του.
4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο.

Μινωικές Γραμμές 

Η διοίκηση των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΝΕ, μετά τη θλιβερή αναγγελία της κοίμησης του Μακαριστού Πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του κορυφαίου και εμπνευσμένου Ιεράρχη με το πλούσιο φιλανθρωπικό & κοινωνικό έργο που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και ήθος την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κρήτης
Αποφασίζει:
1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του.
2. Να αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου
3. Να προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των € 1.000 ως δωρεά στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου
Εκ μέρους της Διοίκησης των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΝΕ
Αντώνης Μανιαδάκης
Διευθύνων Σύμβουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook