«Η δημοτική αρχή έκανε απλώς το καθήκον της» είπε ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφορικά με την κατεδάφιση του ερειπίου του “λιμενικού περιπτέρου” στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση είπε : «Να σταματήσουν να σπεκουλάρουν με τα τραπεζοκαθίσματα. Ο Σκουλάκης και η ομάδα του δεν θα επιτρέψει ποτέ να μπουν σε αυτόν τον απίστευτα ωραίο χώρο, τραπεζοκαθίσματα. Είναι δέσμευση. Να μην υποτιμούν τις πράξεις μας γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα που με υποτιμά προσωπικά»

Απαντώντας, ουσιαστικά, σε ελάχιστους που διαμαρτυρήθηκαν για την κατεδάφιση, ο κ.Σκουλάκης αφού επεσήμανε πως το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού του μαζί με την ανάδειξη του τεμένους, αναφέρθηκε σε όλες τις προτάσεις και αποφάσεις για κατεδάφιση του κτιρίου.

Από την – γνωστή – μελέτη των Ρωμανού-Καλλιγά , για την παλιά πόλη των Χανίων, η οποία από το 1977 όριζε την κατεδάφιση του “λιμενικού περιπτέρου” , μέχρι την απόφαση του ΚΑΣ και του τότε υπ.Πολιτισμού, του 1997 για κατεδάφιση του κτιρίου, αλλά και την απόφαση της Πολεοδομίας της Ν. Α. Χανίων η οποία το 1999 έκρινε το κτίριο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο και ζητούσε την κατεδάφισή του.

Μάλιστα ο κ.Σκουλάκης επεσήμανε πως στις 12/1/11 είχε ζητήσει την σύγκληση του Μικτού συμβουλίου ΚΑΣ και Νεωτέρων μνημείων, για να αποφανθούν τελικά, εάν το κτίριο ήταν μνημείο ή όχι.

«Και αποφάσισαν ότι δεν είναι μνημείο. Και αυτή την απόφαση επικύρωσε ο υπ.Πολιτισμού κ.Γερουλάνος» είπε ο κ.Σκουλάκης.

Σε ότι αφορά στο γιατί η κατεδάφιση έγινε Κυριακή στις 6 το πρωί, ο δήμαρχος Χανίων εξήγησε πως μοναδικός λόγος ήταν το ότι Κυριακή από τις 6 έως τις 9 το πρωί δεν υπάρχει η παραμικρή κίνηση επισκεπτών στο λιμάνι.
«Μετά τις 9 άρχισαν τα προβλήματα καθώς δυσκολευόταν η κίνηση των φορτηγών» τόνισε ο κ.Σκουλάκης.

Σε ότι αφορά στο γιατί δεν συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ο κ.Σκουλάκης αναρωτήθηκε : «Να συζητήσουμε τι; Αν είναι ορθή η απόφαση του ΚΑΣ και του κεντρικού συμβουλίου νεωτέρων μνημείων; Αν είναι ορθή η απόφαση του υπ.Πολιτισμού;»

Απόλυτα νόμιμη η κατεδάφιση

Ανεβάζοντας τον τόνο, ο δήμαρχος Χανίων, απαντώντας στις λίγες φωνές που κάνουν λόγο για μη νόμιμη κατεδάφιση, είπε : «Είναι απόλυτα νόμιμες όλες οι πράξεις μου και αναλαμβάνω ακεραία την ευθύνη. Μου έστειλαν μήνυμα ότι θα μου κάνουν προσωρινά μέτρα. Εγώ θα κάνω αγωγή εναντίον αυτών που επί τόσα χρόνια δεν τήρησαν τον Νόμο καθώς το πρωτόκολλο της πολεοδομίας όριζε να κατεδαφιστεί το κτίριο εντός 30 ημερών. Γιατί δεν το κατεδάφισαν;»

Ο κ.Σκουλάκης αναφέρθηκε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες του δήμου πριν την κατεδάφιση και ανακοίνωσε πως καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες , λόγω κρουαζιερόπλοιων αλλά και του Πάσχα, μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των μπαζών και θα έχει γίνει μια πρόχειρη επίστρωση.

Στην συνέχεια και σε συνεργασία με την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα γίνει μια μελέτη για την διαμόρφωση μιας πλατείας, η οποία, όπως είπε θα είναι η ομορφότερη των Χανίων δεσμευόμενος πως δεν θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.

Τέλος ο κ.Σκουλάκης, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο της 28ης ΕΒΑ, όλους τους αντιδημάρχους και τα στελέχη του δήμου Χανίων για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να εφαρμοστεί έστω και μετά από 14 χρόνια η απόφαση κατεδάφισης του τσιμεντένιου ερειπίου του “λιμενικού περιπτέρου” συμβάλλοντας στην ανάδειξη του μνημείου του “Γυαλί τζαμισί” αλλά και στην γενικότερη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης της πλέον τουριστικής περιοχής που αποτελεί και την “βιτρίνα” ολόκληρου του νομού Χανίων.

ΦΩΤΟ 01: Οι εργασίες για την απομάκρυνση των μπαζών και την δημιουργία της πλατείας συνεχίζονται

ΦΩΤΟ 02: Επί τρείς δεκαετίες υπήρχε η πρόταση και η απόφαση για την κατεδάφιση του επικίνδυνου, ετοιμόρροπου, ακαλαίσθητου τσιμεντένιου κτιρίου

ΦΩΤΟ 03 : Το διώροφο κτίριο του τελωνείου Χανίων και το ισόγειο κτίριο της τράπεζας Αθηνών που κατεδαφίστηκαν για να κτιστεί το τσιμεντένιο κτίριο του λιμενικού περιπτέρου. Και τα δύο αυτά κτίρια, εσώζοντο μετά τον πόλεμο, αλλά θυσιάστηκαν στον βωμό του «τσιμέντου» (έστω και με την υπογραφή ενός καθηγητή της αρχιτεκτονικής).

Flashnews.gr/Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook