Οι Μύλοι Κρήτης εδώ και χρόνια επιδεικνύουν την προσήλωση τους στην παραγωγή αγνών και αυθεντικών προϊόντων που συντελούν στη διατήρηση της παραδοσιακής νοστιμιάς στην ελληνική κουζίνα.

Η  εταιρία διαθέτει μια πλήρη γκάμα αλεύρων και μιγμάτων για τις ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού.

Για την περίοδο του Πάσχα, οι Μύλοι Κρήτης μας προτείνουν μια σειρά από συνταγές οι οποίες θα πλουτίσουν το τραπέζι σας και θα λύσουν τα χέρια στις νοικοκυρές.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ νηστίσιμο



Για το προζύμι: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 60 γρ. (4 κουταλιές), Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια), Ζάχαρη: 15 γρ. (1 κουταλιά), Νερό (χλιαρό): 225 γρ. (1 φλιτζάνι).

Για τη ζύμη: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1.200 γρ., Χυμός πορτοκαλιού: 1/2 λίτρο (2 κούπες), Ζάχαρη: 225 γρ. (1 & 1/4 κούπας), Ελαιόλαδο ραφινέ: 250 γρ. (1 κούπα), Μαστίχα: 5 γρ. (1 κουταλάκι), Μαχλέπι: 5 γρ. (1 κουταλάκι), Βανίλια: 1, Πορτοκάλι ξύσμα: 2 πορτοκάλια, Αλάτι: 1 πρέζα.

Εκτέλεση

Για το προζύμι, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά. Για τη ζύμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου για 1 ώρα. Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου για 30 λεπτά. Ψήνουμε στους 160ºC για 40 λεπτά.


ΨΩΜΙ με αμύγδαλα και σταφίδες

Υλικά: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Βιολογικό: 1 κιλό (1 πακέτο) ή εναλλακτικά Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Εμπλουτισμένο: 1 κιλό (1 πακέτο), Μαγιά: 18 γρ. ξηρή (2 φακελάκια), Ζάχαρη: 30 γρ. (2 κουταλιές), Γάλα (χλιαρό): 45 γρ. (3 κουταλιές), Νερό: 500 γρ. (2 κούπες), Αλάτι: 10 γρ. (2 κουταλάκια), Ελαιόλαδο: 125 γρ. (1/2 κούπα), Κανέλα: 5 γρ. (1 κουταλάκι), Μοσχοκάρυδο: 2,5 γρ. (1/2 κουταλάκι), Αμύγδαλα (κοπανισμένα  με το φλούδι): 150 γρ.  (1 κούπα), Σταφίδα (σουλτανίνα): 150 γρ. (1 κούπα).

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό λάδι. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση και προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο. Κάνουμε δύο ψωμιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Αλείφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 45 λεπτά περίπου.


ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ

Για το ζυμάρι: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Κρητικό Φύλλο και Πίτες: 750 γρ., Ελαιόλαδο: 85 γρ. (1 ποτήρι κρασιού) , Ξύδι: 25 γρ. (2 κουταλιές) , Νερό (χλιαρό): 350 γρ. (1& 1/2 κούπα), Αλάτι: 1 κουταλάκ.

Για τη γέμιση: Κιμάς μοσχαρίσιος: 1 κιλό, Κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες): 6 μέτρια, Πράσα (κομμένα σε λεπτές φέτες): 3, Ντομάτες (ψιλοκομμένες): 2 μεγάλες, Κρασί λευκό: 1/2 κούπα, Καρότο (τριμμένο): 1, Μαϊντανός (ψιλοκομμένος): 1/2 ματσάκι, Γραβιέρα (τριμμένη): 400 γρ., Ελαιόλαδο: 1/3 κούπας, Φρυγανιά: 1/2 κούπα, Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί).

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2 και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το καρότο και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλα τα υγρά, περίπου για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 1800C. Λαδώνουμε φόρμα για μάφιν και βάζουμε το ένα φύλλο. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε μέχρι πάνω. Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κόβουμε γύρω-γύρω το κάθε πιτάκι. Κάνουμε σε κάθε πιτάκι το σχέδιο της αρεσκείας μας και με ένα πινέλο λαδώνουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα στη χαμηλή σχάρα.


ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Υλικά: Μίγμα για Ψωμί Ολικής Άλεσης ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ: 1 κιλό ή εναλλακτικά Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ: 1 κιλό, Κρεμμύδι τριμμένο: 1, Ελαιόλαδο: 80 γρ. (1/3 φλιτζανιού), Πιπέρι: 1 πρέζα, Κανελογαρύφαλλα: 1 κουταλάκι, Μοσχοκάρυδο: 1 πρέζα, Νερό: 1/2 λίτρο, Αλάτι: 1 κουταλάκι, Σησάμι και μαυροσήσαμο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) μαζί μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη ώστε να φτιάξουμε δύο κουλούρες. Κάνουμε στην επιφάνειά τους σχέδια με ένα μαχαίρι ή πιρούνι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.