Η Ιορδανία ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυξημένη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση του \”συντριπτικού βάρους\” που αντιπροσωπεύουν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρίγκιπας Ζέιντ αλ Χουσέιν.

Ο πρεσβευτής, ο οποίος έγινε δεκτός από το Συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών, εκτίμησε ότι η έκκληση για βοήθεια του Αμάν \”υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό\” από τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία.

Η Ιορδανία λέει ότι φιλοξενεί περισσότερους από 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία, αφότου άρχισε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα με ρυθμό 1.500 έως 2.000 τις τελευταίες ημέρες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναμένει ότι ο αριθμός τους θα φθάσει το 1,2 εκατομμύριο στο τέλος του 2013, ο οποίος ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ιορδανίας.

Η διεθνής βοήθεια ήταν \”ανεπαρκής\” και αν δεν αυξηθεί η εισροή των προσφύγων θα αποτελέσει \”απειλή για τη μελλοντική σταθερότητα μας\”, τόνισε ο πρεσβευτής.

\”Εάν δεν έχουμε τα μέσα, θα βρεθούμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση, εκτός και αν λάβουμε βοήθεια, μια μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα\”, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη σύνοδο.

Είπε επίσης ότι αυτό το οποίο χαρακτηρίζει ως \”ολοκληρωτική κρίση\” δεν θα εμποδίσει τους Ιορδανούς να συνεχίσουν να \”βοηθούν τους Σύρους αδελφούς τους\”. \”Η ιορδανική κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς ότι τα σύνορα παραμένουν ανοικτά\”, πρόσθεσε.

Η Ιορδανία ζήτησε την περασμένη Παρασκευή αυτή την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι η εισροή προσφύγων από τη Συρία \”απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα\” του χασεμιτικού βασιλείου και έχει \”επιπτώσεις για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια\”.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook