Λάθη και παραλείψεις φαίνεται ότι κόστισαν τη ζωή στον ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη που πέθανε πριν από 5 χρόνια στο ΠΑΓΝΗ μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το νεφρό, η οποία προκάλεσε - σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση - πολυοργανική ανεπάρκεια και έκοψε το νήμα της ζωής του άτυχου ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε μετά από 5 χρόνια και ύστερα από καταγγελία (δείτε εδώ), καταλογίζονται στον αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Κοντάκη, σφάλματα και βαρύτατη αμέλεια, στοιχεία που προκάλεσαν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υγείας για τον άτυχο ιατροδικαστή.

Το πόρισμα καταγράφει την πορεία του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο χειρουργείο, μία μέρα μετά, όταν μετά τη δεύτερη επέμβαση διαπιστώθηκε πως η έκταση της καταστροφής των ενδοκοιλιακών σπλάχνων ήταν σε τέτοιο βαθμό που η όποια προσπάθεια διάσωσης ήταν αδύνατη ώσπου κατέληξε.

Όπως αναφέρει το πόρισμα: " Στην προσπάθεια να εξαιρεθεί ριζικά ο όγκος, σε μια εργώδη επέμβαση (αριστερή νεφρο-ουρητηρεκτομή) τεκμαίρεται ότι απολινώθηκαν περισσότεροι του ενός αγγειακοί αρτηριακοί κλάδοι.

Οι τρεις και πλέον νεφρικές αρτηρίες, που αναγράφονται στο πρακτικό επέμβασης ότι απολινώθηκαν, προκύπτει ότι στην πραγματικότητα ήταν: η μοναδική αριστερή νεφρική αρτηρία και δύο ή περισσότερα αγγειακά στελέχη που αιμάτωναν το γαστρεντερικό σωλήνα και το ήπαρ.

Η πιθανή έλλειψη γνώσης αυτού του κινδύνου, αλλά ιδίως η μη αναγνώριση της διακοπής της αιματικής ροής των συγκεκριμένων αγγείων κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν άφηναν κανένα περιθώριο διόρθωσης, με συνέπεια ο θάνατος του ασθενούς να είναι αναπόφευκτος και ταχύτατος".

Επιπλέον επισημαίνεται ότι: "Η εκδήλωση της ισχαιμίας του γαστρεντερινού σωλήνα και του ήπατος ήταν θυρυβώδης και οδήγησε σε μία επωδυνη κατάσταση αρχικά και σταδιακά σε πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια... Η πιθανολογούμενη διάγνωση ενός σπανιότατου συνδρόμου αποκλείστηκε, χάρη στην επιστημονική ανησυχία του Διευθυντή της ΜΕΘ και των γιατρών της".