Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξιδεύει στο εξωτερικό και συμμετέχει με 9 καθηγητές και 36 μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου στο πρόγραμμα “Focus On Europe” – Εστιάστε στην Ευρώπη με διάρκεια 2 έτη (Αύγουστος 2012 έως Ιούνιος 2014).

Το πρόγραμμα προσδοκά τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη αλλά και το επάγγελμα της Φωτογραφίας και την ανταλλαγή εμπειριών καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.

Στη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές της φωτογραφικής ομάδας «Το 10ο Μάτι» επισκέφτηκαν εκθέσεις φωτογραφίας, παρακολούθησαν πολυάριθμα σεμινάρια φωτογραφίας από επαγγελματίες φωτογράφους (Αλμπάνης Ν., Βελεγράκης Ι., Μετζάκης Μ.), πήραν συνέντευξη από τον βραβευμένο φωτογράφο Charles Weber, πραγματοποίησαν φωτογραφικές εξορμήσεις (Παλιά Πόλη, Μάλια, Παραλιακή), συμμετείχαν σε διαγωνισμούς φωτογραφίας (3 βραβεία στο 2ο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Λευτέρης Δασκαλάκης») και οργάνωσαν εκθέσεις φωτογραφίας στο σχολείο.

Σε συνέχεια της εναρκτήριας συνάντησης του προγράμματος στην Πολωνία το Νοέμβριο του 2012, πραγματοποιήθηκε στις 14-19 Απριλίου στην πόλη Αϊντχόβεν της Ολλανδίας η πρώτη συνάντηση με συμμετοχή καθηγητών και μαθητών.

Έγινε επίσκεψη σε σχολείο της πόλης, εξοπλισμένο με φωτογραφικά στούντιο και εργαστήρια εκτύπωσης και επεξεργασίας οπτικού υλικού, γνωριμία με το εκπαιδευτικό της σύστημα, εργαστήρια καλλιτεχνικής και ψηφιακής δημιουργίας και αθλητικές δραστηριότητες.

Όλες οι ομάδες επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της χώρας το Άμστερνταμ (βόλτα στα κανάλια της πόλης – επίσκεψη στο μουσείο της πόλης με έργα Ολλανδών ζωγράφων) και παρουσίασαν διάσημους φωτογράφους της χώρας τους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε επίσημα με έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πορτρέτο» με φωτογραφίες των μαθητών που έγιναν σε στούντιο του σχολείου και η επεξεργασία τους στον υπολογιστή από τους ίδιους.

Οι 25 συνολικά μαθητές από την Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία και Τουρκία φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ολλανδών και είχαν από κοντά την ευκαιρία να ζήσουν την κουλτούρα και τις συνήθειές τους.

Γεμάτοι από πρωτόγνωρες παραστάσεις, συναισθήματα και εμπειρίες επέστρεψαν, οι υποδιευθύντριες του σχολείου Ανδρεάδου Αλίκη και Ζαμπετάκη Ελένη, οι καθηγήτριες Σωτηριάδου Δομινίκη (Καλλιτεχνικών), Αθανασιάδου Κυριακή (Φιλόλογος), ο συντονιστής Τζωρμπατζάκης Αλέξης (Πληροφορικής) και 5 μαθήτριες του σχολείου έχοντας βιώσει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρώτο ταξίδι με μαθητές εκπλήρωσε τον στόχο του προγράμματος (γνωριμία της κουλτούρας άλλων χωρών, σύσφιξη σχέσεων, κατάρτιση στον τομέα της φωτογραφίας). Για να διαδοθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης θα στηθεί έκθεση φωτογραφιών σε κάθε σχολείο αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος focusoneurope.is-great.net.

Όλες οι χώρες ανανέωσαν το ραντεβού για τις αρχές Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας με συμμετοχή 2 καθηγητών και 3 μαθητών από το σχολείο.

\"\"

\"\"

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook