Μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης δύο παιδιάτρων για την μονάδα νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τα Χανιά, ο διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης κ.Μανόλης Φραγκιαδουλάκης. Όμως ο ίδιος τόνισε πως στόχος πλέον, δεν είναι η λειτουργία της μονάδας ως ενδιάμεσης νοσηλείας, αλλά ως κανονικής μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr εκτός από τους δύο παιδιάτρους – και ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση νεογνολόγων –είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη τεσσάρων επικουρικών γιατρών, ενώ μετά την μετεκπαίδευσή τους από την διευθύντρια της μονάδας, τότε η μονάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, μηδενίζοντας ή έστω περιορίζοντας δραστικά τις διακομιδές νεογνών στο Ηράκλειο.

Αναλυτικότερα, κατά την σημερινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο Χανίων, ο κ.Φραγκιαδουλάκης ερωτώμενος για τις εξελίξεις αναφορικά με την μονάδα νεογνών απάντησε :

« Είναι ένα αγκάθι γιατί και πρώτα λειτουργούσε ως ενδιάμεση μονάδα και όχι ως κανονική μονάδα νεογνών. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ανάγκη μεταφοράς των νεογνών στο Ηράκλειο. Δηλαδή μια διαδρομή 140 χιλιομέτρων περίπου, την οποία υποχρεώνοντο να κάνουν οι γιατροί συνοδεύοντας τα νεογνά.

Είναι μια απίστευτη κούραση να ταξιδεύεις όλα αυτά τα χιλιόμετρα πήγαινε-έλα με τον κίνδυνο να έχεις και μια απώλεια καθοδόν. Η κόπωση πιστεύω είναι που υποχρέωσε κάποιους νεογνολόγους να παρατηθούν.

Εμείς με μεγάλη πίεση πετύχαμε να υπογραφεί η πρόσληψη δύο γιατρών , στις 4/4 έφυγε από το υπ.Υγείας και πάει για ΦΕΚ . Φαντάζομαι ότι σε 10-15 μέρες το αργότερο, όπως με διαβεβαιώνει το υπουργείο θα έχουμε δύο γιατρούς, συν την διευθύντρια, θα έχουμε τρείς γιατρούς. Άρα και πάλι μιλάμε για μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας.»

Στόχος της 7ης ΔΥΠΕ είναι η δημιουργία μιας μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων , ενώ όπως επεσήμανε ο κ.Φραγκιαδουλάκης

« το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε την βούληση, αλλά ότι λείπουν οι γιατροί. Έχουμε στείλει μια πρόσκληση σε άλλες ΔΥΠΕ να μας παραχωρήσουν νεογνολόγους για ένα διάστημα, έτσι ώστε να πάρουμε μια ανάσα και στην συνέχεια να πάρουμε και άλλους γιατρούς. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η πρόσληψη αυτών των νεογνολόγων πέραν των άλλων προσλήψεων.

Η πρόθεση να δημιουργήσουμε στα Χανιά κανονική μονάδα παραμένει και δεν θα υποχωρήσουμε διότι σε σύγκριση με το κέντρο που έχει διαμορφωθεί στο Ηράκλειο, τα Χανιά είναι μια ακριτική περιοχή και δεν μπορείς να την αγνοήσεις, να αφήσεις ένα κόσμο ολόκληρο που έχει ένα πρόβλημα τόσο σοβαρό και πιεστικό.

Εάν μας ζήταγαν θέσεις νεογνολόγοι σήμερα, θα μπορούσα να πιέσω έτσι ώστε να υπογραφούν οι προσλήψεις πολύ σύντομα, αλλά δεν έχουμε τέτοιες προτάσεις.»

Να σημειωθεί πως ο σημερινός διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ, ως πρόεδρος του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία της πρώτης μονάδας νεογνών στην Κρήτη, ενώ μέχρι τότε όλες οι διακομιδές εγίνοντο αεροπορικώς στην Αθήνα.

Flashnews.gr/Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook