Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι έχει αμφιβολίες αν το πακέτο των 110 δισ. για τη διάσωση της Ελλάδας θα είναι επαρκές για να βγει η χώρα και πάλι στις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Εάν θα είναι επαρκές και τι θα γίνει στη συνέχεια, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή», είπε ο κ. Σόιμπλε στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ΕΕ το περασμένο Σάββατο στην Ουγγαρία.

Με τη δήλωση αυτή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πακέτου στήριξης που ισχύει μέχρι το τέλος του 2012.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε προβάλλονται σήμερα από έγκυρα ΜΜΕ της Γερμανίας όπουτ τονίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε απέφυγε μία ευθεία απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Οι χώρες της Ευρωζώνης απέδειξαν μέχρι τώρα ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκουν λύσεις συνεργασίας για νέα προβλήματα», είπε.

Το περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα γράφει ότι η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό».

Διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμένονταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων. Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν επιφυλακτικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

«Δεν προτίθεμαι να συζητήσω επ' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος είπε ότι «επαπειλείται απώλεια της αξιοπιστίας ολόκληρης της Ευρωζώνης».

Το Spiegel γράφει ότι ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε στον κ. Τρισέ ότι τα περιθώρια είναι «μηδαμινά» για εναλλακτικές δυνατότητες σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από την ομοσπονδιακή βουλή» της Γερμανίας, ανέφερε -σύμφωνα με το Spiegel- ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

newsbeast.gr