Σε νέα, ολιγοήμερη, παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αναμένεται να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να μελετήσουν τους όρους της συμφωνίας πώλησης.

Η πρώτη προθεσμία ήταν στις 29 Απριλίου, ενώ η δεύτερη λήγει στις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει παράταση 10 ημερών για την κατάθεση των τελικών δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι εκπρόσωποι της Gazprom που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα μειώσει στο ελάχιστο την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και θα απαλείψει τον όρο παρακράτησης χρημάτων εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπέβαλαν και σειρά άλλων αιτημάτων.

Μεταξύ αυτών, να μπει «ρήτρα δραχμής» στη σύμβαση (δηλαδή να ακυρωθεί η συμφωνία σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος), να μπορεί να πουλήσει πίσω τη ΔΕΠΑ στο Δημόσιο η Gazprom αν αυξηθεί η φορολογία στο φυσικό αέριο, αλλά και να διασφαλιστούν με εγγύηση του Δημοσίου τα χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ κυρίως των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και άλλων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΠΑ.

Ειδικά, ο όρος για την εγγύηση των χρεών φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του Ταμείου παραδέχονται πως δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμη και το τελικό τίμημα που θα προσφέρουν οι Ρώσοι (900 εκατ. ευρώ ήταν η μη δεσμευτική προσφορά), και το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επιμένει πως πρέπει να παρακρατεί το Δημόσιο κάποιο «penalty», εφόσον δεν κατακυρωθεί στον ανάδοχο ο διαγωνισμός, για παράδειγμα έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν.

Επίσης διαφωνεί με το ρωσικό αίτημα να επιβληθεί ρήτρα ότι θα ακυρωθεί η πώληση αν αλλάξει το νόμισμα της χώρας.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook