Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά την Παρασκευή στη Μπανγκόκ πλούσια και αναπτυσσόμενα κράτη, αναφορικά με την ατζέντα των φετινών διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Ειδικότερα, παρά τις έντονες διαφωνίες, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Μπανγκόκ κατάφεραν να «ξεδιαλύνουν» τα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα και θα θέσουν τις βάσεις για συμφωνία στη Σύνοδο του Ντέρμπαν τον Νοέμβριο.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εύκολη καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι απεσταλμένοι «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για θέματα ουσιαστικής σημασίας, όπως οι εκπομπές ρύπων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούσαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες δράσεις που πρέπει να αναλάβουν τα πλούσια κράτη, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να πετύχουμε τις σωστές ισορροπίες. Απογοητευτήκαμε ωστόσο που αργήσαμε τόσο πολύ να συμφωνήσουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο απεσταλμένος της Ουγγαρίας για το κλίμα και εκπρόσωπος της ΕΕ στη Σύνοδο, Jozsef Feiler.

Πολλά από τα κράτη που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Μπανγκόκ ήταν επιφυλακτικά ως προς την έκβαση των πραγμάτων δεδομένου ότι στη Σύνοδο του Κανκούν τον περασμένο Δεκέμβριο πλούσια και φτωχά κράτη είχαν ήδη προχωρήσει σε συμβιβασμούς ώστε να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε  στο Κανκούν αφορά, κατά βάση, στα ευκολότερα βήματα που πρέπει να γίνουν. Τα φλέγοντα ζητήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέκυψαν και πάλι στη Σύνοδο της Μπανγκόκ, με τα αναπτυσσόμενα κράτη να ζητούν από τις πλούσιες χώρες να συμφωνήσουν σε νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, ανανεώνοντας τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο λήγει το 2012, όμως ορισμένα βιομηχανικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία, δηλώνουν ότι δεν θα υπογράψουν για την επέκταση της περιόδου εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αφού οι μεγάλοι ρυπαντές (Κίνα και Ιαπωνία) δεν προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook