Με κάθε τρόπο εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι με προορισμό την επαρχία για περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό οι πολίτες φεύγουν με πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα για τους προορισμούς που έχουν επιλέξει. Ηδη οι πληρότητες σε τρένα, πλοία και αεροπλάνα αγγίζουν το 100%.

Το αδιαχώρητο σε σταθμούς τρένων και ΚΤΕΛ

Ενδεικτικό είναι πως χθες Μεγάλη Πέμπτη τα τρένα για Θεσσαλονίκη έφυγαν με πληρότητα 100%, ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή τα εισιτήρια που έχουν μείνει διαθέσιμα είναι ελάχιστα, παρά την αύξηση των θέσεων κατά 15%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ΚΤΕΛ. Την Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν 421 δρομολόγια, τα 100 έκτακτα, ενώ για το Μεγάλο Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 230 τακτικά δρομολόγια και 30 έκτακτα.

Πλημμύρισαν τα λιμάνια -Κατά 25% αυξήθηκε η κίνηση

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει φτάσει στο «κόκκινο», καθώς πολλοί Αθηναίοι, λόγω και του καλού καιρού, αποφάσισαν να αποδράσουν από την πρωτεύουσα για κάποιο νησί, προκειμένου να περάσουν εκεί τις ημέρες του Πάσχα. Χθες τα πλοία για Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες αναχώρησαν με πληρότητα 100%.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι η κίνηση φέτος από το λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 25% και αυτό είπε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

«Εκτιμώ ότι το τριήμερο και η επιστροφή δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα και όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Παρασκευή 26/04/2013 έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά για τη νησιωτική Ελλάδα έγιναν 74 δρομολόγια και αναχώρησαν συνολικά 77.600 επιβάτες, 10.828 ΙΧ αυτοκίνητα, 3.174 φορτηγά και 2.127 δίκυκλα.

Το ίδιο διάστημα το 2012 πραγματοποιήθηκαν 55 δρομολόγια, ενώ διακινήθηκαν 56.608 επιβάτες, 7.213 αυτοκίνητα, 2.636 φορτηγά και 1.377 δίκυκλα. Η κίνηση φέτος παρά την οικονομική κρίση παρουσιάζει μία αύξηση 25% περίπου.

Από την Μεγάλη Πέμπτη έως την Τρίτη του Πάσχα, έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά συνολικά 71 δρομολόγια για τις νησιωτικές περιοχές με επιπλέον προσεγγίσεις για τα ήδη εγκεκριμένα δρομολόγια με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, η πληρότητα των πλοίων προς τις Κυκλάδες και τη Σάμο Ικαρία φτάνει το 100%, ενώ για τους υπόλοιπους προορισμούς αγγίζει το 75% με 80%.

Επί ποδός η Τροχαία σε όλο το Εθνικό Δίκτυο

Αυξημένη είναι ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη και η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, αφού μέχρι χθες από τα διόδια έχουν περάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα, ωστόσο σήμερα Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να φύγουν και οι τελυταίοι εκδρομείς του Πάσχα και το Εθνικό Οδικό δίκτυο θα γεμίσει αυτοκίνητα. Γι αυτό η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός και θα θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των εκδρομέων.

Στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των Προαστίων (Εμπορικά Κέντρα, Λιμάνια, Σταθμούς ΟΣΕ, Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, Αεροδρόμια κλπ).

Στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, τόσο στους Βασικούς Οδικούς Άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Αστικό Δίκτυο, καθ' όλες τις μαζικές μετακινήσεις εισόδου και εξόδου, με κύριο μέλημα την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτ/των σε τμήματα των Εθνικών Οδών ισχύει κατά την:

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα σημεία καρμανιόλες

Εκτακτο ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου με μονάδες του ΕΚΑΒ θα «συνοδεύει» εφέτος για πρώτη φορά τους εκδρομείς του Πάσχα στις διαδρομές τους ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας διαφόρων φορέων υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας (ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, Τροχαία) για τη μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας και της ετοιμότητα του ΕΣΥ.

Από την Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά το μεγάλο κύμα φυγής από την Αθήνα και τα αστικά κέντρα της χώρας προς την περιφέρεια μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως και την Κυριακή του Θωμά, κινητές μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής καθώς και ασθενοφόρα, θα καλύπτουν συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Περισσότερα από 60 οχήματα του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε ισάριθμα σημεία του οδικού δικτύου κομβικά είτε από πλευράς επικινδυνότητας είτε από πλευράς εγγύτητας με μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα τίθεται σε εφαρμογή τις εορταστικές περιόδους, τους θερινούς μήνες και όποια χρονική περίοδο κρίνει αναγκαία για την εφαρμογή του το υπουργείο Υγείας.