Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες με οριζόντιες αυξήσεις ή μειώσεις επιλέγει να προωθήσει η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το σύστημα που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία της αγοράς μετατίθεται για το 2014 καθώς στις παρούσες συνθήκες της κτηματαγοράς τα αποτελέσματά του θα ήταν αναξιόπιστα.

Οι οριζόντιες αλλαγές αποσκοπούν στην προσέγγιση με τις εμπορικές τιμές και βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης από την τρόικα. Σε ορισμένες περιοχές όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό, το Παλαιό Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, ο Διόνυσος, η Πεντέλη και άλλες οι αυξήσεις ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και το 50-60%.

\”Πρέπει να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που θα αντανακλούν τις αξίες στην αγορά\” λένε στο υπουργείο Οικονομικών. \”Αυτό το ξέρει και η τρόικα και γι\’ αυτό έδωσε τρίμηνη παράταση στην εκπλήρωση της υποχρέωσης του Μνημονίου. Τον Ιούνιο θα καταλάβουν και αυτοί ότι η ανυπαρξία αγοραπωλησιών δεν επιτρέπει τη λειτουργία του\”.

Πάντως μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν χρονικό περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν στους δήμους αιτήματα για τη διόρθωση λαθών εν όψει του υπολογισμού του Έκτακτου ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013, αφού όλοι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν τις καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία μέχρι το τέλος Μαΐου.

zougla.gr/Σοφία Χρονοπούλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook