Σε γρίφο εξελίσσεται για το υπουργείο Οικονομικών ο σχεδιασμός του Ενιαίου Φόρου, καθώς θα πρέπει να καλύψει μια «τρύπα» τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ στο αρχικό βασικό σενάριο, προκειμένου να καλυφθεί χωρίς άλλα μέτρα ο ετήσιος στόχος των 2,9 δισ. ευρώ από το 2014 και μετά.

Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς τα νέα σενάρια θα πρέπει να οδηγούν σε ελάφρυνση σε σχέση με τα ισχύοντα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Αντώνης Σαμαράς, να αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα ειδικές ομάδες ιδιοκτητών όπως οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, αλλά και να λαμβάνουν υπόψιν την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται ο νέος Φόρος.

Στη κορυφή της ατζέντας της διακομματικής επιτροπής βρίσκεται η δυνατότητα πρόβλεψης αφορολογήτου για τα αστικά ακίνητα, που σύμφωνα με το αρχικό βασικό σενάριο ήταν 50.000 ευρώ, ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια φορολόγησης των κατοικιών, έναντι του αρχικού βασικού σεναρίου, καθώς το περίπου 1,1 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά από τη κλίμακα, θεωρείται, πλέον, «λίγο».

«Κλειδί» χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, για τα οποία αρχικώς είχαν προβλεφθεί έσοδα 500 με 600 εκ. ευρώ, αλλά με πολλούς αστερίσκους από υπηρεσιακούς παράγοντες που θεωρούν υπερβολικές αυτές τις προσδοκίες.

Τα δεδομένα θα επανεκτιμηθούν με βάση τα πρώτα στοιχεία για κατ\’ επάγγελμα αγρότες αμέσως μετά από το Πάσχα, οπότε και θα εξεταστούν τα σενάρια για την ειδική μεταχείριση των κατ\’ επάγγελμα αγροτών.

Σε δεύτερη φάση, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα συμπληρώσουν ή θα τροποποιήσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα έως το τέλος Αυγούστου και με αυτά τα δεδομένα θα γίνει η τελική εκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων το Φθινόπωρο.

Η εισήγηση για τις νέες αντικειμενικές στις αρχές Ιουλίου, θα δείξει και ποιοι θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στο τσέπη, καθώς ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από τις τιμές ζώνης, στη Περιφέρεια αλλά και σε \”λαϊκές\” συνοικίες της Αττικής, οι αντικειμενικές παραμένουν υψηλότερες.

Για παράδειγμα, στο Ψυχικό, οι εμπορικές τιμές στα παλαιά ακίνητα φτάνουν έως τις 2.900 ευρώ το τετραγωνικό αλλά οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 3.250 έως 6.250 ευρώ το τετραγωνικό!

Αντιθέτως, \”καμπανάκι\” κινδύνου αυξήσεων χτυπάει για περιοχές όπως το Ίλιον, όπου ενώ οι εμπορικές τιμές φτάνουν έως τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό, οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από τα 800 έως τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook