Μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.

Το όφελος βέβαια για τους ιδιοκτήτες θα εξαρτηθεί και από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εξισορροπήσει τις αντικειμενικές αξίες μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, ωστόσο θα υπάρξουν και περιοχές όπου θα κινηθούν ανοδικά.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».

Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.


protothema.gr