Η οικονομική κρίση, η παρούσα κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της ώρας βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας συνέντευξης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στη γερμανική FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung ).

"Έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας", ισχυρίζεται ο ίδιος και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της, ενώ παραδέχεται ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη.

Εντούτοις "δεν βρισκόμαστε κοντά σε έκρηξη", επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκε ισχυρή μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι, με στόχο την παράλληλη αύξηση των κρατικών εσόδων.

Στην ερώτηση ποιες είναι ο επόμενες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνείται ότι υπήρξε διαμάχη με την Τρόικα με αντικείμενο την απόλυση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και περιγράφει τα μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Ποιοι οι κερδισμένοι της κρίσης

Στην ερώτηση, ποιος άντλησε μέχρι τώρα πλεονεκτήματα από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαφής:

"Η Γερμανία και οι άλλες χώρες των τριών Α' είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Στις χώρες αυτές σημειώθηκε σημαντική μείωση των επιτοκίων, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις".

Πάντως ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία. "Πιστεύω σε πολιτικές στρατηγικές προς όφελος και των δύο πλευρών και είμαι πεπεισμένος ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ένας συμβιβασμός", λέει χαρακτηριστικά.

Τα αίτια της οικονομικής κατρακύλας

Όσον αφορά στο ερώτημα των αιτιών της κρίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα όσο και η λιτότητα είναι σημαντικοί λόγοι για την κρίση.

"Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα έκανε τραγικά λάθη. Διόγκωσε τον δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά τον προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα δεν προχώρησε στην φιλελευθεροποίηση των αγορών και των επαγγελμάτων και απομακρύνθηκε από την παγκόσμια αγορά", εξηγεί ο υπουργός.

Το "αύριο" της χώρας

Τέλος, αναφερόμενος στο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

"Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να εξάγουμε αντί να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της κρίσης που να κατέβαλε ένα τόσο υψηλό τίμημα στα πεδία της μείωσης των μισθών και συντάξεων και της ανεργίας. Τώρα είμαστε λίγο πριν από τον στόχο και δεν θέλουμε να αποτύχουμε", λέει χαρακτηριστικά.


news247.gr