Οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, οικονομικού χαρακτήρα, που βρίσκονται ακόμα στα δικαστήρια, θα επιλύονται βάσει ενός νέου προγράμματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Τρόικα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», οι σχετικές ρυθμίσεις θα επιβάλλουν την επίλυση χιλιάδων διαφορών, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, εκτός δικαστηρίων, από ειδικές επιτροπές ή διαπιστευμένους μεσολαβητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι φορολογικές, τελωνειακές και ασφαλιστικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο θα επιλύονται εκτός Διοικητικών Δικαστηρίων από ειδική επιτροπή που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του διαιτητή. Η επιτροπή θα είναι τριμελής και θα συγκροτείται από συνταξιούχους δικαστικούς, συνταξιούχους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν ανώτατο υπάλληλο από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή ένα μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην περίπτωση που η Επιτροπή αποτύχει να επιλύσει τη διαφορά θα επιλαμβάνονται τα Διοικητικά Δικαστήρια και μόνον σε ένα βαθμό, χωρίς έφεση ή άλλα ένδικα μέσα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται πως θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% τις υποθέσεις που φθάνουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα συντομεύσουν δραματικά τον χρόνο εκκαθάρισής τους.


iefimerida.gr