Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή έπειτα και από τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τους Ρεπουμπλικάνους να πιέζουν την ηγεσία των ΗΠΑ για πιο άμεση εμπλοκή και τον ΟΗΕ να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Έπειτα από το «θερμό» Σαββατοκύριακο με τις ισραηλινές εναέριες επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ μέσα στη συριακή μεθώριο, οι πρώτες πιέσεις για αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ ήρθαν από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν ο οποίος δήλωσε ότι οι επιδρομές θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Σε… πολεμικό τόνο ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Άσαντ.

«Εσείς, Μπασάρ Άσαντ, Θεού θέλοντος, θα πληρώσετε για όλα αυτά», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προβαίνοντας σε μια από τις πιο σφοδρές φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Σύρου ηγέτη, στον οποίο αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας επανειλημμένα εκφράσεις όπως «δολοφόνος» και «σφαγέας».

«Θα πληρώσετε ένα πολύ, πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον βουλευτών και μελών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του καλεί σε αυτοσυγκράτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι – Μουν να ζητά από όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

Το Ιράν , βασικός σύμμαχος της Συρίας, δια στόματος του επιτελάρχη των χερσαίων δυνάμεων δήλωσε ότι δεν θα εμπλακεί άμεσα στην εμπόλεμη σύγκρουση, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν θα επιτρέψει» ισραηλινή ή δυτική εμπλοκή, τονίζοντας ότι υπάρχει η υποδομή για να εκπαιδευτεί ο συριακός στρατός σε ιρανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ, μιλώντας στο δίκτυο CNN χαρακτήρισε τις επιδρομές ως «κήρυξη πολέμου», κάνοντας λόγο για συμμαχία του Ισραήλ με τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook