Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει το διάστημα 15-19 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κινέζου ομολόγου του Λι Κεκιάνγκ.

Στην ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού θα βρεθεί η οικονομία και η δυνατότητα νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε cargo και logistics.

Παράλληλα, η COSCO που ελέγχει ήδη μέσω μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης τους δύο από τους τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά επιθυμεί να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily στις αρχές του 2013 ανέφερε ότι η Cosco εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το 60% των μετοχών αν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει μέρος του ποσοστού μετοχών που κατέχει και που αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου.

Προς το παρόν η κυρίαρχη άποψη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργών είναι ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να γίνει μέσα από συμβάσεις παραχώρησης εμπορικών δραστηριοτήτων (εμπορευματοκιβώτια, σταθμοί διακίνησης αυτοκινήτων, προβλήτες κρουαζιέρας και εμπορευματικοί σταθμοί) του λιμανιού.

in.gr