Ηχεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποτελεί πλέον πραγματικότητα: το πρώτο πυροβόλο όπλο του κόσμου που κατασκευάστηκε από έναν 3D (τρισδιάστατο) εκτυπωτή είναι ήδη γεγονός, καθώς κατάφερε να πυροβολήσει επιτυχώς σε δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ το προηγούμενο Σάββατο, 4 Μαΐου.

Η ομάδα που κατάφερε να υλοποιήσει την αρχική «ιδέα» δαπάνησε τουλάχιστον έναν χρόνο ερευνών, μέχρι να φθάσει στις δοκιμές που έκανε στο Texas, οι οποίες στέφθηκαν από «επιτυχία».

Αν όμως κάτι τέτοιο δείχνει απλώς ανησυχητικό όσον αφορά στις ασήμαντες πλέον τεχνολογικές υποδομές που θα χρειάζεται για να κατασκευάσει κάποιος ένα πυροβόλο όπλο, τότε η δήλωση της ομάδας που το κατασκεύασε πως «θα διαθέσει ελεύθερα τα σχέδια στο Διαδίκτυο» αποτελεί πραγματικό εφιάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ιστορία δεν εξέπληξε μόνο όσους δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την τεχνολογία αλλά ακόμη και τους πλέον βαθιά γνώστες της, αφήνοντας και αυτούς με το στόμα ανοιχτό, καθώς δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως μια τόσο «τρελή ιδέα» είναι δυνατόν να υλοποιηθεί.

Το πρώτο όμως σοκ που αφορά στο μέγεθος του τεχνολογικού επιτεύγματος ακολουθείται από εκείνο της συνειδητοποίησης πως οποιοσδήποτε πλέον και πλήρως ανεξέλεγκτα θα μπορεί στο σπίτι του να κατασκευάσει το πυροβόλο όπλο της «αρεσκείας» του και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς ένας 3D εκτυπωτής αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 5-6 χιλιάδες ευρώ, μια τιμή η οποία φυσικά θα πέσει κατακόρυφα, όταν διευρυνθεί η παραγωγή του, όπως συμβαίνει πάντα με κάθε καταναλωτικό προϊόν.

Αυτό, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, έχει ήδη ξεσηκώσει μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας και περισσότερο τις οργανώσεις εκείνες οι οποίες τάσσονται κατά της ελεύθερης οπλοκατοχής, καθώς η εφιαλτική προοπτική της... «κατ' οίκον» παραγωγής πυροβόλων όπλων δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ανοίγει - ακόμη πιο διάπλατα - τις πόρτες της κολάσεως, αφού ακόμη και ένα μικρό παιδί, ή μια οποιαδήποτε εγκληματική ομάδα, ή ακόμη και κάποιος ψυχικά διαταραγμένος, θα μπορεί, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να έχει όποια όπλα θέλει, σε όποια ποσότητα επιθυμεί και, κυρίως, με ένα κόστος που μοιάζει αστείο.

Παρότι κάτι τέτοιο δείχνει να προβληματίζει οποιονδήποτε σώφρονα άνθρωπο, απέχθεια μόνο μπορεί να προκαλέσει ο κυνισμός με τον οποίο απαντά στο ίδιο «ζήτημα» η ερευνητική ομάδα λέγοντας πως «όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό ωστόσο δεν θα μπορούσε να είναι λόγος για να μην το κατασκευάσουμε».

zougla.gr