«Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt, τονίζοντας ότι παρά την ύφεση και την ανεργία υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα τα οποία γεννούν ελπίδες για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.

«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια», γράφουν οι Αμερικανοί και αναμεταδίδει η Die Welt.

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν «αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα» πλέον στην Ελλάδα, σταχυολογώντας ως σημαντικότερα την σταθερή πολιτική κατάσταση στην χώρα, κάτι που απέδειξε και το γεγονός πως «πρόσφατα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει απολύσεις στο δημόσιο».

Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογούνται επίσης η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, η σχετική επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: Εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ, οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή».

newpost.gr