Παίζουν με την αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να παραπέμψουν για την ερχόμενη Πέμπτη την τελική τους απόφαση για απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τις 20 Μαΐου και μετά, που εισηγούνται όλες οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ πλην του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ και προτείνει απεργία στις 14-15 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις Πανελλαδικές, και επανεξέταση του θέματος.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης κατά δύο ώρες την εβδομάδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο η ΟΛΜΕ ετοιμάζει για μία ακόμη φορά απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, το οποίο προβλέπει περικοπές στις κρατικές παροχές με στόχο να εξοικονομηθούν φέτος 41,2 εκατ. και το 2014 περίπου 61,8 εκατ. ευρώ.

«Με τα μέτρα αυτά η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται ανεπανόρθωτα», αναφέρουν οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν ότι οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν 23 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα από 21 που είναι σήμερα εάν έχουν μέχρι έξι χρόνια προϋπηρεσία, στις 21 ώρες από 19 που είναι σήμερα αν έχουν από έξι έως δώδεκα χρόνια, ενώ 20 ώρες αν έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια προϋπηρεσία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook