Τον \”ασκό του Αιόλου\” φαίνεται πως ανοίγουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τριών στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Η δεύτερη από αέρος επίθεση του Ισραήλ επί συριακού εδάφους μέσα σε 48 ώρες είχε στόχο κέντρο στρατιωτικών ερευνών, στο οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι βρίσκονταν όπλα με προορισμό τη Χεζμπολά στο Λίβανο.

Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Η επίθεση της Κυριακής εναντίον στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου κοντά στην Δαμασκό συνιστούν «κήρυξη πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ.

Στην περίπτωση της σύρραξης η  Ελλάδα δεν θα αποφύγει πάλι την συμμετοχή της στις επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών -ίσως με κάλυψη του ΝΑΤΟ-, μετά το αίτημα που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση προς την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο αυτό φέρνει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το ρόλο που θα παίξει η βάση της Σούδας (δείτε εδώ)

Ο κ. Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους σύρους αντάρτες.

Η Συρία, υπογράμμισε ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στη χρονική στιγμή και με τον τρόπο που θελήσει η ίδια.Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Οι πύραυλοι αυτοί, τύπου Fatah-110, έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.Ο ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.

Φόβοι για αντίποινα


Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής όλες τις διπλωματικές αποστολές του ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, υπό τον φόβο αντιποίνων μετά την ισραηλινή επίθεση στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές του Ισραήλ έκλεισαν τον εναέριο χώρο της χώρας για πτήσεις πάνω από τις βόρειες περιοχές.Παράλληλα, τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι πύραυλοι της Συρίας στοχεύουν το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ, αν και δεν επιβεβαιώνει την επίθεση εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Κλιμάκωση της έντασης μετά και την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου

Μια πυρυτιδαποθήδη με υλικά που είναι έτοιμα να εκραγούν μοιάζει η περιοχή της Νοτιονατολικής Μεσογείου. Οι επιθέσεις από πλευράς Ισραήλ έριξαν νερό στο μύλο της έντασης και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Η κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό είναι εύφλεκτη, ενώ σοκ είχε προκαλέσει και η απαγωγή του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο.

Οι ελληνορθόδοξοι διώκονται απηνώς στην Συρία από την ισλαμική αντιπολίτευση ενώ η Δύση κωφεύει.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, τα τύμπανα του πολέμου έχουν αρχίσει να ηχούν στην περιοχή.

με πληροφορίες από το newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook