72 χρόνια έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες της Ιστορίας μας.

Όπως και πέρυσι, και οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπεριφέρεια Χανίων σε συνεργασία με τους δήμους, είναι λιτές.

Εκτός των καθιερωμένων επίσημων τελετών σε πολλά σημαντικά μνημεία του Νομού, οι φετινές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν δράσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια σημαντική δράση, η οποία επιχειρείται για πρώτη φορά, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, είναι η μεταφορά του Στύλου του Γολγοθά, από το Ιστορικό Αρχείο όπου φυλάσσεται, στο χώρο εκτέλεσης πατριωτών στην Αγυιά. Στην τελετή αυτή θα μιλήσει ο Δάσκαλος και Λαογράφος, κ. Σταμάτης Αποστολάκης.

Επιπλέον στο Γιαλί Τζαμισί, η αντιπεριφέρεια Χανίων συνδιοργανώνει με το Δήμο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Σύλλογο Διατήρηση Ιστορικού Οχήματος ΣΔΙΟ και τον Όμιλος Στατικού Μοντελισμού, την έκθεση αντικειμένων εποχής, η οποία πλέον, αποτελεί θεσμό για τις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης.

Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων παρουσιάζονται επίσης δύο σημαντικά βιβλία. Το πρώτο, καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης του Γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη» και το δεύτερο με τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», βιβλίο των Εκδόσεων Λιβάνη, που θα παρουσιαστεί από το Δήμαρχο Ανωγείων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Το βιβλίο αυτό θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την οποία θα κοσμήσουν προβολές και συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική της V Μεραρχίας Κρητών και τη Βυζαντινή Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου.

Οι προβολές στιγμιότυπων εποχής και εκθέσεις φωτογραφιών που θα γίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είναι επιμέλειας του Νεοζηλανδού Σκηνοθέτη και Παραγωγού, κ. John Irwin, ο οποίος μας παραχώρησε και φέτος, το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού του προγράμματός μας.

Οι Κεντρικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, με εκδήλωση μνήμης στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε, η οποία θα κλείσει με πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ F-16 BLK 52+ της 115 ΠΜ και Αεραθλητικές επιδείξεις από την Αερολέσχη Χανίων

Πέραν των Κεντρικών Εκδηλώσεων, στο πρόγραμμά έχουν ενταχθεί και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και περιλαμβάνουν:

1) Τις Εκδηλώσεις Τιμής που διοργανώνει η Αυστραλιανή-Νεοζηλανδική Τιμητική Ομάδα Τρυπητής, οι οποίες κορυφώνονται στην Κεντρική Εκδήλωση των Σφακίων στις 20 Μαΐου, με τοποθέτηση, στο Φαράγγι της Τρυπητής, αναμνηστικής πλάκας ως φόρο τιμής προς τους Κρητικούς, για τη βοήθεια που παρείχαν στους Συμμάχους κατά τον Β’ Π.Π.

2) Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πλατανιάς σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες της περιοχής ευθύνης του, και που εκτείνονται χρονικά από τις 12 Μαΐου έως τις 25 Αυγούστου.

3) Επίσης Αθλητικές διοργανώσεις, όπως σκοπευτικοί και ποδηλατικοί αγώνες, αγώνες ξιφασκίας και αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

4) Και τέλος, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι από τον Γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη, το οποίο θα συγκεντρώσει έργα μαθητών του δημοτικού με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, τα οποία θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο την ημέρα της Κεντρικής Εκδήλωσης της Π.Ε. Χανίων.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης (εδω)