Με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι προκαλούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.

Αρκεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου κάποιος βουλευτής να αναφερθεί ακόμη και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμη να πλέξει το εγκώμιο των φασιστών και των ναζιστών εγκληματιών πολέμου, να χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους, να χαιρετίσει όπως χαιρετίζουν αυτοί και θα αρθεί αυτομάτως η βουλευτική ασυλία του, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει, αν το κρίνει ένοχο, τι είδους από τις παραπάνω ποινές θα του επιβάλει και θα του στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα για δύο ή ακόμη και τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι εκπίπτει πάραυτα του βουλευτικού αξιώματός του και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όσο διαρκεί η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό του κόμματος, που πέραν των άλλων (στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων κτλ.) θα στερεί από το κόμμα του και την κρατική επιχορήγηση.

Πρόκειται για το πρώτο στην ουσία νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει με σκληρές ποινές περιπτώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας.