Πετυχημένη ήταν η δοκιμή του πρώτου περιστρόφου που κατασκευάστηκε από έναν 3D εκτυπωτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Austin του Τέξας. Το όπλο δημιουργήθηκε από την ομάδα Defense Distributed, με επικεφαλής τον 25χρονο φοιτητή νομικής Cody Wilson, η οποία σχεδιάζει να «ανεβάσει» στο ίντερνετ το σχέδιο κατασκευής του.

Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της Europol ανέφερε πως προς το παρόν οι εγκληματικές οργανώσεις προτιμούν τα «συμβατικά» όπλα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο μέλλον είναι πιθανό η συγκεκριμένη τεχνολογία να αποτελέσει πηγή κινδύνου, όσο γίνεται πιο εύχρηστη και φθηνή.

Το περίστροφο κατασκευάστηκε από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που αγοράσθηκε για 8.000 δολάρια μέσω του eBay. Όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα εκτυπωμένα αντικείμενα, ο εκτυπωτής δημιούργησε τα εξαρτήματα του περιστρόφου εναποθέτοντας διαδοχικά στρώματα από ένα ρευστό υλικό – συνήθως πλαστικό. Μόνο ο επικρουστήρας του όπλου είναι από μέταλλο.

Για πολλούς αναλυτές, η τρισδιάστατη εκτύπωση υπόσχεται μια νέα «μεταβιομηχανική επανάσταση», όπου πλέον οι καταναλωτές θα εκτυπώνουν τα αντικείμενα που θέλουν, χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα αγοράζουν έτοιμα. Παραδείγματα όμως όπως αυτό της Defense Distributed δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να έχει και παρενέργειες.

Για τον Wilson, η δυνατότητα εκτύπωσης περιστρόφων είναι θέμα «ελευθερίας». «Σε όλο τον κόσμο, πάρα πολλά κράτη δεν επιτρέπουν την οπλοκατοχή, μια απαγόρευση που μπορεί πλέον να παρακαμφθεί», είπε στο BBC.

Στην ερώτηση για το αν τον προβλημάτισε το γεγονός ότι ένα εκτυπωμένο όπλο μπορεί να βρεθεί σε λάθος χέρια, ο ίδιος απαντά πως, αν και υπαρκτό, αυτό το σενάριο δεν αποτελεί για τον ίδιο ανασταλτικό παράγοντα ούτε για να δημιουργηθεί το όπλο ούτε για να διατεθούν ελεύθερα στο ίντερνετ τα σχέδια κατασκευής του.

Με το υπάρχον νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ, το εκτυπωμένο περίστροφο είναι νόμιμο. Ωστόσο, καθώς τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι φωνές που ζητούν τον δραστικό περιορισμό της οπλοκατοχής, ακόμη και γερουσιαστές έχουν προτείνει τα όπλα από 3D εκτυπωτές να κηρυχθούν παράνομα.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook