Απεργία πραγματοποίησαν σήμερα οι περίπου 3.500 υπάλληλοι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνδικαλιστικής Ένωσης, του μεγαλύτερου από τα εργατικά σωματεία του ευρωπαϊκού δημοσίου τομέα, με κύριο αίτημα την προάσπιση της αγοραστικής τους δύναμης.

Σύμφωνα με το σωματείο, οι υπάλληλοι στα ευρωπαϊκά όργανα κινδυνεύουν να απολέσουν το 60% της αγοραστικής τους δύναμης κατά τη διάρκεια της επόμενης 15ετίας εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας.

Οι ίδιοι υπάλληλοι επικρίνουν επίσης το μέτρο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 63 στα 67 χρόνια.

Το κάλεσμα για απεργιακές κινητοποιήσεις αφορά μόνον τους εργαζομένους στο Συμβούλιο, το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου μία ομάδα εργασίας επιδίδεται ήδη στο έργο της αναθεώρησης του υπολογισμού των μηνιαίων απολαβών, των συντάξεων και της εργασιακής προοπτικής των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν συμμετείχαν στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν ψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο υπέρ του προσχεδίου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, που προβλέπει δραστική μείωση των δαπανών στην ΕΕ.

Οι μισθοί και τα προνόμια των περίπου 55.000 υπαλλήλων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συχνά αποτελούν την εστία για σφοδρές επικρίσεις μέσα στην ΕΕ. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ είχε προκαλέσει αίσθηση στις αρχές του χρόνου όταν είχε γράψει ότι «4.365 υπάλληλοι της ΕΕ κερδίζουν περισσότερα από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ» (περίπου 21.000 ευρώ μηνιαίως).

newsbeast.gr