Εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να \”φακελώσουν\” υπόπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και εικονικού πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με το Έθνος, η Εφορία ετοιμάζει εκτεταμένους ελέγχους στα δάνεια για αγορές μεγάλης αξίας και τα στοιχεία θα αντιπαραβληθούν με το περιεχόμενο των δηλώσεων εισοδήματος.

Και όλα αυτά όπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πρόταση των τεχνοκρατών της τρόικας για νέου τύπου ελέγχους κυρίως στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Έτσι η Εφορία ετοιμάζει εισβολή «στα άδυτα» των τραπεζών προς αναζήτηση και αξιοποίηση στοιχείων που αφορούν δάνεια για καταναλωτικές δαπάνες και αγορές ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Ένα από τα βασικά όπλα στα χέρια των ελεγκτών είναι να καταγράψουν επακριβώς με βάση το ύψος των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και των αγορών με πιστωτικές κάρτες το συνολικό ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης που καταβάλλει ο πελάτης της τράπεζας και το ποσό αυτό να το αντιπαραβάλουν με το δηλωθέν εισόδημά του για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καλύπτεται, συμπεριλαμβανομένων των τεκμηρίων διαβίωσης και των στοιχειωδών δαπανών για την ικανοποίηση των βιοποριστικών αναγκών.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές συναλλαγές για τον έλεγχο των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν και οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης με βάση τα στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όπως οι πολεοδομίες, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ, καθώς και ένα πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων δηλαδή η έδρα και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος καθώς και η οικογενειακή κατάσταση. Με αυτά τα στοιχεία θα δημιουργείται ένας «αλγόριθμος» για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του ΦΠΑ.

Ο Ράιχενμπαχ ζητάει σχετικό νόμο

H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των ελλήνων στο όνομα πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το μητρώο θα έχει πρόσβαση ανα πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.

Μέσω αυτού του μητρώου οι ελεγκτές θα «ανοίγουν» τους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Στο ηλεκτρονικό αυτό μητρώο, θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων.

Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Όπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στην πρόσφατη έκθεση της task force «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα».

Σήμερα καθυστερεί η άρση τραπεζικού απορρήτου

Μέσω του τραπεζικού μητρώου θα αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 6 μηνών.

Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα. Σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να «διευκολυνθούν» οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.

Το ΣΔΟΕ παραπονείται ότι οι Τράπεζες δεν βοηθούν

Το ΣΔΟΕ κάνοντας χρήση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αποστείλει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ισάριθμων φορολογούμενων στους οποίους διενεργεί φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες.

Ωστόσο, έχουν επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί έντονα παράπονα από κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες καθώς και για την παροχή τους από ορισμένες τράπεζες με μορφή που δυσκολεύει πολύ το φορολογικό έλεγχο (π.χ. μεγάλες χειρόγραφες καταστάσεις με κινήσεις λογαριασμών, μη αξιοποιήσιμα στοιχεία).

Οι Τράπεζες καθυστερούν σήμερα ως 6 μήνες

Να σημειωθεί ότι στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπάρχουν τράπεζες που καθυστερούν έως και έξι μήνες για να δώσουν τα στοιχεία καταθέσεων των πελατών τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν αποκρούσει αυτήν την κριτική σημειώνοντας ότι η ανταπόκρισή τους στα αιτήματα του ΣΔΟΕ είναι άμεση στο μέτρο του εφικτού με δεδομένο και ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα ο αριθμός των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια μέσω και νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να αποκτούν γνώση της τραπεζικής εικόνας όσων ελέγχονται ο αριθμός των αιτημάτων για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των τραπεζικών δεδομένων το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί τη δημιουργία Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ. Επί της ουσίας, όταν θα λειτουργήσει το Μητρώο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν, αφού εξασφαλίσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές, να πληροφορηθούν σε άμεσο χρόνο τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων κάθε ελεγχόμενου. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται από τις τράπεζες αναφορικά με τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογούμενων. Σε αυτή την βάση δεδομένων θα έχει πρόσβαση το ΣΔΟΕ.

με πληροφορίες από Έθνος/ iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook