Ερωτηματολόγιο για την ακριβή περιγραφή της θέσης εργασίας τους θα έχουν από σήμερα, Τετάρτη 8 Μαΐου, περίπου 206.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο ενεργειών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μείωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο.

Στο επίκεντρο μπαίνει η φύση και ο σκοπός της εργασίας καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για την εκτέλεσή της. Τα στοιχεία του υπαλλήλου, οι απαιτήσεις της θέσης που καταλαμβάνει, οι εργασίες που έχει αναλάβει να εκτελέσει καθώς και η συχνότητα αυτών είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση μέσω του ερωτηματολογίου.

Συνολικά το ερωτηματολόγιο αριθμεί εννιά σελίδες και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη σχεδίαση των περιγραμμάτων των νέων θέσεων στα υπουργεία και όχι για την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ωστόσο, για τους περισσότερους θεωρείται ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι του στενού Δημόσιου Τομέα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας, η οποία συνεχίζει να ζητά απολύσεις.

Ο επανακαθορισμός των θέσεων ανά οργανική μονάδα μέχρι το τέλος Μαΐου και η τοποθέτηση των κατάλληλων υπαλλήλων στις σωστές θέσεις θα ανοίξει τον δρόμο για τον εντοπισμό του «πλεονάζοντος» προσωπικού. Όσοι υπάλληλοι μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν απορροφηθούν εκ νέου σε κάποια άλλη οργανική θέση, τότε θα απομακρύνονται ύστερα από έναν χρόνο. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους διαπιστώνεται ότι διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

zougla.gr/Μάριος Βελέντζας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook