Για τους… ψαγμένους ταξιδιώτες, οι προορισμοί ποτέ δεν μένουν ίδιοι. Για το 2013, λοιπόν, η λίστα των χωρών που πρέπει – όποιος μπορεί βέβαια – να επισκεφθεί απλώνεται από το Μαυροβούνιο έως τη Σρι Λάνκα και από το Εκουαδόρ έως την Τουρκία.

Αυτοί είναι οι δέκα καλύτεροι προορισμοί για φέτος, σύμφωνα με το Lonely Planet.

\"\"

Σρι Λάνκα
«Χτυπημένη» τόσο από το τσουνάμι το 2004, όσο και από τον εμφύλιο πόλεμο που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια, πολλές περιοχές της χώρας ήταν απρόσιτες ακόμη και για τον πιο ατρόμητο ταξιδιώτη. Τώρα που οι συγκρούσεις σταμάτησαν, η Σρι Λάνκα επενδύει στην τουριστική βιομηχανία και ο αριθμός των επισκεπτών συνεχώς αυξάνεται. Οι τιμές είναι προσιτές και με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια γίνεται ένας από τους πιο συμφέροντες προορισμούς.

\"\"

Μαυροβούνιο
Η φύση υπήρξε ιδιαίτερα… δημιουργική στο Μαυροβούνιο, φιλοτεχνώντας μαγευτικά τοπία, όπως ο κόλπος του Κότορ και οι παραλίες στην Ριβιέρα. Μαζί με το μαγιό ο επισκέπτης πρέπει να πάρει μαζί του και παπούτσια για πεζοπορία, αφού η ομορφιά δεν είναι μόνο παραθαλάσσια, αλλά επεκτείνεται και στο εσωτερικό της χώρας. Ένα νέο και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο διαδρομών για ποδήλατο και πεζοπορία κάνει τη χώρα μία δελεαστική πρόταση για τους λάτρεις της φύσης.

\"\"

Ν. Κορέα
Με αθόρυβο τρόπο έχει εξελιχθεί σε έναν προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με δραστηριότητες όπως το γκολφ, η πεζοπορία και το ψάρεμα. Δεν είναι ακριβώς ανεξερεύνητη χώρα για τους τουρίστες, λίγοι όμως γνωρίζουν για τις ομορφιές της.

\"\"

Εκουαδόρ
Το στοίχημα που έβαλε η χώρα φέτος για να εκτινάξει τον αριθμό των επισκεπτών της έχει να κάνει με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό ανανεώνεται δραστικά και προστίθενται νέες γραμμές που συνδέσουν την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Κίτο με το λιμάνι του Γκουαγιακίλ, όπως και με το διάσημο ηφαίστειο Κοτοπάξι που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.900 μέτρων.

\"\"

Σλοβακία
Δύο δεκαετίες μετά από την Βελούδινη επανάσταση, έχει εξελιχθεί σε μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Μάλιστα είναι από τις πρώτες επιλογές σε πακέτα διακοπών για σκι ή για σαββατοκύριακα. Τώρα θέλουν να πείσουν ότι μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη χώρα και για άλλους λόγους.

\"\"

Νησιά του Σολομώντα
Ξεχάστε τα τεράστια και πολυτελή θέρετρα. Ήρθε η ώρα για οικολογικά καταλύματα, φιλοξενία σε χωριά και τις καλύτερες καταδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς στον κόσμο. Στο παρελθόν οι περιορισμένες πτήσεις και οι ελλείψεις στις υποδομές, όπως βέβαια και ο εμφύλιος πόλεμος και κάποιες επιδημίες, κρατούσαν μακριά τους ταξιδιώτες. Τώρα φτάνει κανείς πιο εύκολα εκεί, η τάξη έχει επανέλθει και τα ζητήματα υγείας έχουν επιλυθεί.

\"\"

Ισλανδία
Αν μιλήσει κανείς με τουρίστα έπειτα από την επίσκεψή του στη χώρα θα αντιληφθεί πως έχει… ερωτευθεί την Ισλανδία. Ο λόγος; Τα εκπληκτικά τοπία, το εξαιρετικό φαγητό, η φιλοξενία των κατοίκων. Επίσης τελευταία το ταξίδι έχει γίνει πολύ ευχάριστο και στο πορτοφόλι.

\"\"

Τουρκία
Οι φτηνές πτήσεις και η βελτίωση του δικτύου των λεωφορείων κάνουν πιο εύκολη την επιλογή να ταξιδέψει κανείς εκεί. Μία εξερεύνηση της παλιάς πόλης στο Μαρντίν, το εξαιρετικό φαγητό στο Γκαζιαντέπ, ή οι διαδρομές για περπάτημα μακριά από την πολύβουη τουριστική Κωνσταντινούπολη είναι ανάμεσα σε αυτά που έχει να προσφέρει η Τουρκία.

\"\"

Δομινικανή Δημοκρατία
Με ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να… κάνουν στάση στα αεροδρόμια της χώρας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ο όγκος των τουριστών έχει μεγαλώσει. Ο ήλιος, η άμμος και τα εκπληκτικά νερά της Καραϊβικής είναι τώρα πιο εύκολα προσβάσιμα.

\"\"

Μαδαγασκάρη
Έπειτα από χρόνια πολιτική αστάθεια, η οποία είχε καταστρέψει την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η κατάσταση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν πια να δουν από κοντά τα εκπληκτικά τοπία, αλλά και την εντυπωσιακή πανίδα, στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook