Το πώς μια απομονωμένη φράση μιας διανoούμενης με πολλά τα χρόνια εμπειρίας πάνω της γίνεται αφορμή να γεμίσει το διαδίκτυο και ο έντυπος Τύπος κατηγορίες περί φασιστικής διάθεσης και συντηρητικής ιδεολογίας αλλά και υποστηρικτικών απόψεων προς την… κατηγορούμενη είναι ένα θέμα προς μια γενικότερη άσκηση αυτοκριτικής της κοινωνίας.

Ο λόγος για την ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία φέρεται να δήλωσε σε εκδήλωση των atenistas ότι δεν αντέχει τους μετανάστες στα παγκάκια της Κυψέλης και φοβάται τις ληστρικές επιθέσεις.

Μόλις η εν λόγω άποψη δημοσιοποιήθηκε από στήλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επικράτησε πανικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Ορισμένοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την ποιήτρια για φασισμό τοποθετώντας της την ταμπέλα «ρατσίστρια». Διότι για μια διανοούμενη, μια διακεκριμένη ελληνίδα ποιήτρια αυτή είναι η χειρότερη ρετσινιά.

Ωστόσο, χρειάστηκαν λίγες μόνο ώρες για να δουν το φως της δημοσιότητας τα πραγματικά λεγόμενα της κυρίας Δημουλά και να δημοσιευτούν απόψεις ανθρώπων της Τέχνης και της λογοτεχνίας για να υποστηρίξουν την ποίητρια σα να πρόκειται για «κατηγορούμενη».

Για παράδειγμα, τη δική της επίθεση σε όσους έσπευσαν να καταδικάσουν με σφοδρότητα την Κική Δημουλά για τη δήλωση που φέρεται να έκανε για τους μετανάστες και τα … παγκάκια εξαπέλυσε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα είμαστε στενοκέφαλοι, φθονεροί και μικροπρεπείς με τους δημιουργούς.

Το ζήτημα είναι αν όλο αυτό το… σούσουρο, που πιθανόν στα μάτια της κυρίας Δημουλά να μοιάζει ποταπό, είναι τελικά πολύ κακό για το τίποτα ή όντως αποτελεί ταμπού να δηλώσει ένας διανοούμενος οτι φοβάται τους μετανάστες, και όχι τους ανθρώπους αλλά τις πράξεις τους που προέρχονται από την ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση δεν θα δοθεί σε αυτό το κείμενο, αλλά παραθέτουμε τι ακριβώς δήλωσε η ποιήτρια και τι γράφτηκε.

Η… Τρίτη Ματιά

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της στήλης «Τρίτη Ματιά», Άννα Δαμιανίδη, η οποία ήταν παρούσα στην ξενάγηση των Atenistas στην Κυψέλη, μετά την περιήγηση η ποιήτρια είπε ότι δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, είναι τόσοι πολλοί που πιάνουν και τα παγκάκια και δεν μπορεί να κάτσει κανείς στην πλατεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ποιήτρια φέρεται να είπε ότι οι μετανάστες κλέβουν και φοβάται να βγει από το σπίτι της. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφερε ότι ο Μένης Κουμανταρέας και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης που βρίσκονταν στην περιήγηση έσπευσαν να πουν ότι «στην Κυψέλη μένουν κυρίως οικογενειάρχες που προσπαθούν να ενσωματωθούν».

Η Κική Δημουλά απάντησε σε όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο και τον Τύπο

Σε δηλώσεις της στο maga.gr η κυρία Δημουλά τόνισε: «Δεν θα κάνω δήλωση να πείσω ότι δεν αποκάλεσα όλους τους κλέφτες δολοφόνους. Είπα μια περίπτωση που συνέβη μέσα στην οικογένειά μου και χρειάστηκε να φτάσουμε στο νοσοκομείο και εννοούσα πόσο τρόμο μου δημιουργεί αυτό το πράγμα».

«Δεν μπορώ εγώ να απολογηθώ για ό,τι συμβαίνει. Δεν είπα ότι βγήκα στην πόρτα μου και άκουσα ουρλιαχτά από μια γυναίκα που της είχαν αρπάξει τον σταυρό από τον λαιμό της. Είπα ότι η αδελφή μου ετών 70 και ο άντρας της ετών 75 δέχτηκαν επίθεση. Τους χτύπησε την πόρτα κάποιος, του άνοιξαν, μπήκαν δύο μέσα, τους φίμωσαν το στόμα, τους έκλεισαν στο μπάνιο και επί δυόμισυ ώρες ανενόχλητοι δεν άφησαν τίποτα.

Ξάφρισαν όλο το σπίτι. Κατέθεσαν στην αστυνομία, ήρθαν οι αστυνομικοί και πήραν αποτυπώματα και φυσικά δεν έγινε τίποτα. Και τη δεύτερη φορά, ένας έξω από την πόρτα της αδελφής μου, επειδή δεν του έδωσε το κλειδί να μπει μέσα στο σπίτι της, την χτύπησε και πήγαμε στο νοσοκομείο», επισημαίνει και κάνει λόγο για εχθρικότητα απέναντι εναντίον της άνευ προηγουμένου, την οποία, όπως λέει, έχει συναντήσει σε πάρα πολλές φάσεις.

Αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή, η κυρία Δημουλά σημείωσε: «Τη Χρυσή Αυγή θα ήθελα να τη σκοτώσω γιατί σκοτώνει αυτούς τους ανθρώπους. Ειλικρινά σας λέω με πιάνει ρίγος που τη βλέπω. Εκεί ναι, θα μπορούσα να τους πυροβολήσω που επιτίθενται σε φτωχούς κακομοίρηδες. Άκουσα για το επιλεκτικό συσσίτιο. Μου σηκώθηκε η τρίχα. Και λένε ότι είμαι εγώ ρατσίστρια;».

Ερωτηθείσα γιατί δέχεται συχνά επιθέσεις τον τελευταίο καιρό απαντά: «Ποιος ξέρει. Κάποιοι έκαναν το λάθος να πουν ότι είμαι υποψήφια για το Νόμπελ, για το οποίο είναι υποψήφιοι 150 άνθρωποι κάθε χρόνο, και ίσως αυτό ενοχλεί. Δεν έχω άλλη εξήγηση γιατί εγώ δεν ενοχλώ πραγματικά κανέναν. Μπήκα στον στόχο. Αρχίζω να αισθάνομαι ότι πρέπει να μεταναστεύσω σε άλλη χώρα. Μάλλον δεν με θέλει η Ελλάς εδώ πέρα, έτσι φαίνεται. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις διαφορές των φυλών.

Οι Πακιστανοί που βρίσκονται τουλάχιστον στα φανάρια θα μπορούσαν να έρθουν μάρτυρες υπερασπίσεώς μου. Λυπάμαι πάρα πολύ τους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είμαι υποχρεωμένη, ως μη ρατσίστρια, να λυπάμαι και τους φονιάδες όμως. Δεν είμαι. Δεν έψεξα κανέναν, δεν κατηγόρησα κανέναν, δεν αντεπιτέθηκα σε αυτούς που μου επιτέθηκαν».

Τέλος, όπως η Κική Δημουλά έγραφε σε απόσπασμα από το ποιήμα της «Κλέφτες στη σκέψη», η ίδια δεν φοβάται κανέναν: «Kλαίγοντας περιγράφει πώς ρήμαξαν το σπίτι της ληστές, της πήρανε χρυσαφικά και βίασαν οι άθλιοι, γερόντισσες αξίες. Δε χαίρεται; Eμένα έχει χρόνια να πατήσει κλέφτης το πόδι του στο σπίτι ούτε για καφέ. Eπίτηδες αφήνω ξεκλείδωτο το μπρίκι».

nepost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook