Η οικονομική κρίση δεν πλήττει τον πλούτο…το αντίθετο μάλλον, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την αύξησή του. Σύμφωνα με στοιχεία οίκων όπως οι Credit Suisse, Knight Frank, Citi Private Bank, Wealth-X, ο παγκόσμιος πλούτος των ιδιωτών αυξάνεται το ίδιο και οι εκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Knight Frank, οι εκατομμυριούχοι που έχουν ρευστά διαθέσιμα άνω των 30 εκατ. δολαρίων θα αυξηθούν κατά 37% την ερχόμενη δεκαετία, φθάνοντας τους 603. Συνολικά στη χώρα μας οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ υπολογίζονται από τα τμήματα Private Banking των τραπεζών σε περίπου 7.000, καθώς μόνο 2.476 άτομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτουν μετοχές που ξεπερνούν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις την επόμενη δεκαετία συνολικά οι εκατομμυριούχοι με διαθέσιμα άνω των 30 εκατ. δολαρίων θα αυξηθούν κατά 50%, φθάνοντας τους 285.665.

Παγκοσμίως, άνοδο 50%, σε 345 τρισ. δολάρια από 231 τρισ. δολάρια σήµερα, αναµένεται να εµφανίσει την επόµενη πενταετία ο πλούτος των ιδιωτών αυτού του κόσµου, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της Credit Suisse.

Ο πλούτος στην Κίνα και στην Αφρική εκτιµάται ότι θα αυξηθεί κατά 90% το ίδιο διάστηµα, ενώ στη Βραζιλία και στην Ινδία θα υπερδιπλασιαστεί, ενώ ως το 2016 ο πλανήτης θα µετρά σχεδόν 47 εκατοµµύρια εκατοµµυριούχους και δισεκατοµµυριούχους.

Από την κατανομή του πλούτου ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 38,5% ανήκει στο 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ στον αντίποδα το 67,6% ελέγχει το 3,3% του παγκόσμιου πλούτου.

Μια άλλη στατιστική δεικνύει ότι το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσµού ελέγχει συνολικά µόλις το 1% του διεθνούς πλούτου, ενώ αντίθετα το πλουσιότερο 10% του κόσµου έχει συγκεντρώσει το 84% του πλούτου.

Ποτέ άλλοτε η δημιουργία πλούτου, οι οικονομικοί κίνδυνοι και η πολιτική δεν είχαν τόσο μεγάλη αλληλεξάρτηση και, όπως λέγεται, το πλουσιότερο 1% θα συνεχίσει μάλλον να αναπτύσσεται ταχύτερα απ\’ ό,τι ο παγκόσμιος πληθυσμός, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Την ερχόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια έρευνα για τον πλούτο από τη Wealth-X (εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου), οι δισεκατομμυριούχοι θα αυξηθούν κατά 85%, φθάνοντας τους 4.076 από 2.198 σήμερα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εμφανίζεται στην Κίνα με 214% και στη Βραζιλία με 157%.
Το 2012 οι εκατομμυριούχοι με διαθέσιμα άνω των 30 εκατ. δολαρίων αυτού του κόσμου αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας τους 189.835.

Οι εκατομμυριούχοι στην Ασία θα αυξηθούν την ερχόμενη δεκαετία κατά 88%, όπως ακριβώς και στη Λατινική Αμερική, ενώ στην Αφρική θα σημειώσουν άνοδο 69% και στη Μέση Ανατολή 58%. Στον παλαιό δυτικό κόσμο, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η αντίστοιχη αύξηση θα περιοριστεί λίγο πάνω από το 30%, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τη μεταφορά πλούτου που παρατηρείται σήμερα στον κόσμο. Η μεγαλύτερη αύξηση εκατομμυριούχων αναμένεται στην Ασία, και ειδικότερα στη Μιανμάρ (+687%), στην Ινδονησία (+402%), στη Μογγολία (+369%), στην Κίνα (+137%), στην Ινδία (101%) κτλ.

Που επενδύουν:

Οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη επενδύουν σήμερα κατά 22% σε ακίνητα, κατά 15% σε μετοχές, κατά 15% σε εταιρικά ομόλογα, ενώ διατηρούν ένα 12% σε ρευστά διαθέσιμα.

Οι επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα φθάνουν το 8%, σε νομίσματα το 7%, σε χρυσό το 6%, σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) το 5%, σε εμπορεύματα το 5% και στις αποκαλούμενες «επενδύσεις του πάθους» το 4%. Αυτή η τελευταία κατηγορία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς οι πλούσιοι αυτού του κόσμου όχι μόνο κερδίζουν μέσω της επένδυσής τους, αλλά και ικανοποιούν τα πάθη τους μέσω των συλλογών που δημιουργούν.

Από την αρχή του 2013, π.χ., οι επενδύσεις τους στην τέχνη και στο κρασί σημειώνουν κέρδη 11%-13%. Το τελευταίο 12μηνο οι επενδύσεις τους στα αυτοκίνητα αντίκες σημειώνουν κέρδη 23%, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας τα κέρδη φθάνουν το 115% και σε ορίζοντα δεκαετίας το 395%. Οι επενδύσεις σε παλαιά νομίσματα έδωσαν κέρδη 25%, 93% και 248%, ενώ τα κέρδη στα γραμματόσημα κυμάνθηκαν στο 9%, στο 72% και στο 216% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook