Υλικά

• 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
• 600 γρ. αλεύρι σίκαλης
• 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 85 γρ. νωπή μαγιά
• 480 γρ. γάλα
• 480 γρ. νερό (ζεστό)
• 60 γρ. ζάχαρη
• 20 γρ. αλάτι
• 100 ml. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε τη μαγιά με το ¼ του άλευρου και λίγο νερό , να γίνει πηχτός χυλός.

Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε το προζύμι της μαγιάς στον κάδο του μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλάτι και το λάδι που τα βάζουμε στο τέλος.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε ενα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμιά και σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Χαράζουμε την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο στους 170ο C για 50 – 60’.


* Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι απο τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψωμιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2010. Η ομάδα απο την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΧΑΝΙΩΝ (ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ) απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο.