Με έντονο κρητικό άρωμα θα είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα το διάστημα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται πέντε θέματα για όλη τη χώρα συνολικά, με τα δύο να αφορούν την Κρήτη. Τα τελευταία δεν είναι άλλα από το αεροδρόμιο Καστελίου και το Λιμάνι του Νότου στη Μεσσαρά. 
Για το πρώτο στόχος του πρωθυπουργού είναι να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που δεν θεωρείται απίθανο, καθώς οι Κινέζοι δείχνουν θετικές προθέσεις για το συγκεκριμένο έργο. 
Από την άλλη, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα για το Λιμάνι του Νότου, καθώς το συγκεκριμένο φαίνεται να είναι δευτερεύον έργο στην ατζέντα κι αυτό γιατί συνοδεύεται με έντονες αντιδράσεις κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το θέμα είχε ανακινηθεί με πρωτοβουλία του ίδιου του Γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, αιφνιδιάζοντας κατοίκους και παράγοντες τις αυτοδιοίκησης. 
Ο κ. Κεφαλογιάννης πήγε στις Μοίρες συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Λιμένων Κ. Μουτζούρη, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι νέο, αφού ακόμα και η μελέτη που παρουσιάστηκε ήταν η ίδια με εκείνη του 2007, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. 
Αμέσως μετά ο Γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, ταξίδεψε στην Κίνα με αφορμή την πρόσκληση των Κινέζων σε Γραμματείς κομμάτων. 
Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε ξανά το θέμα του Λιμανιού, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τρεις άξονες. Το διαμετακομιστικό σταθμό, τη Μαρίνα και το τμήμα για την κρουαζιέρα. 

Η μελέτη ωστόσο φαίνεται να \’\’μπάζει\’\’ , καθώς όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρώτο σκέλος, εκείνο του διαμετακομιστικού με τα άλλα δύο να έχουν ρόλο μαγνήτη για τους κατοίκους. 

\’\’Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι για την κρουαζιέρα εκεί, αυτά είναι για κατανάλωση\’\’ λένε εκείνοι που γνωρίζουν τις δυνατότητες της περιοχής και τις προοπτικές της κρουαζιέρας. Άρα στην ουσία το κυρίως έργο αφορά στο διαμετακομιστικό κέντρο, για το οποίο οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα αρνητικά. 
\’\’Είμαστε αντίθετοι με την δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στην περιοχή, με όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει\’\’ έχει τονίσει η δήμαρχος Φαιστού Μ. Πετρακογιώργη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι δηλώσεις και του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γ. Πιπεράκη. 
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες στην ατζέντα του πρωθυπουργού εκτός από τα θέματα που άπτονται του κρητικού ενδιαφέροντος, βρίσκονται και εκείνα του Λιμανιού του Πειραιά, της Ανάπτυξης του του Real Estate (με νόμο όποιος ξένος κάνει επένδυση πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ θα μπορεί να πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα) και ο τουρισμός. 

flashnews.gr / Μ. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook