Φοροδιαφυγή, δημόσιο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και φάρμακα θα είναι οι 3+1 τομείς στους οποίους θα «εξεταστεί» ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η μάχη αναμένεται σχετικά εύκολη για τον Έλληνα υπουργό, αφού τον τελευταίο καιρό, η χώρα εισπράττει θετικά σχόλια από παντού. Από την άλλη, η δόση των 4,2 δισ. ευρώ που αφορούν το μερίδιο της Ε.Ε. (τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ θα εγκρίνει στο τέλος του μήνα το ΔΝΤ) θα κριθούν με βάση μέτρα που έχουν μεν ληφθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.. Παρόλα αυτά ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να δώσει ένα δείγμα προθέσεων για τέσσερεις βασικές δέσμες μέτρων που αποτελούν προαπαιτούμενα για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

1. Στο μείζον θέμα της είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα παρουσιάσει τις ρυθμίσεις που έγιναν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Θα πει δηλαδή ότι οι αρμοδιότητες της νέας Γενικής Γραμματείας εσόδων έχουν οριστικοποιηθεί και μέσα στο μήνα θα προκηρυχθούν οι πρώτες 200 θέσεις για τη συμπλήρωση της στελέχωσής της.

2. Σε ό,τι αφορά το νέο ποινολόγιο για φορολογικές παραβάσεις (που αποτελεί μια ακόμη μνημονική υποχρέωση) και το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα υποσχεθεί ότι θα παρουσιαστεί μέσα στο μήνα και θα καταστεί λειτουργικό μέσα στον Ιούνιο, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.

3. Στο θέμα του δημοσίου και ειδικότερα των αναγκαστικών αποχωρήσεων των 4.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2013 και των 15.000 έως και το τέλος του 2014, θα υποσχεθεί σε πρώτη φάση 1.000 απολύσεις ως το τέλος Ιουνίου. Πρώτη «δεξαμενή» θα είναι οι επίορκοι που υπολογίζονται κοντά στους 2.000, ενώ η συνέχεια θα δοθεί με τους υπαλλήλους που θα καταργηθεί η οργανική τους θέση.

4. Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαντήσει ότι όλες οι «συστημικές» τράπεζες ( Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς) έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο για την κάλυψη του 10% της συμμετοχής νέων και παλιών μετόχων στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

5. Στον τομέα των φαρμάκων έχουν επίσης γίνει κάποιες κινήσεις προς το ζητούμενο της τρόικας για τη μείωση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης. Πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο πρόσθεσε τον ΕΟΦ στην εποπτεία όλου του κύκλου του φαρμάκου, προσδοκώντας πρόσθετη εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επανεξέταση 300 γενόσημων φαρμάκων.

Με δεδομένα αυτά, θα είναι σχεδόν απίθανο ο κ. Στουρνάρας να φύγει από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα 6 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα όμως ξεκινά και πάλι ο «αγώνας δρόμου» αφού σε περίπου 40 ημέρες αναμένεται το νέο ραντεβού με την τρόικα όπου τα τωρινά μέτρα θα κριθούν ως αποτέλεσμα το οποίο θα κρίνει τα υπόλοιπα 10,7 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένα να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του χρόνου από ΕΕ και ΔΝΤ. Σε αυτά δεν υπολογίζεται και το υπόλοιπο των 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία είναι ήδη εγκεκριμένα. Τον επόμενο μήνα θα εξεταστεί εκτός από το αποτέλεσμα στα έσοδα και τις δαπάνες, το αποτέλεσμα στις αποκρατικοποιήσεις (ο στόχος είναι έσοδα 1,1 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου) ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για τα μέτρα της διετίας 2015-2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2013, περίπου τέσσερα χρόνια, οι δανειστές, δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το EFSF και το ΔΝΤ θα έχουν δώσει περί τα 219 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 163 δισ. ευρώ έχουν επιστρέφονται ως αποπληρωμές στους κάθε είδους δανειστές και άλλα 48,2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το σύνολο δηλαδή των 219 δισ. ευρώ του δανείου, τα 211,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη «επιστρέψει» είτε στα ταμεία των δανειστών είτε έχουν πάει στις τράπεζες.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook